Příprava:

Nejprve na pánvi smíchejte 700 gramů cukru se 700 ml vody, poté zahřívejte, dokud se nerozvaří, poté snižte plamen a vařte další 3 minuty, dokud z něj nebude příjemně vypadající cukrový sirup. Pokud ho chcete zahustit, vařte ho ještě chvíli, aby se voda lépe odpařovala.

Zatímco sirup chladne, očistěte mátu. Nepoužívejte silnější stonky, protože mohou být mírně hořké. Listy dejte do velké mísy, důkladně omyjte a nakrájejte. Budeme potřebovat asi 100 g lístků máty.

Nakrájené lístky máty přidejte do předem připraveného a vychladlého sirupu, poté misku přikryjte a nechte přes noc odstát.

Druhý den přecedíme, listy máty dobře vyždímáme, aby byl sirup chutnější. Nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic a skladujte na chladném místě chráněném před světlem.

Domácí mátový sirup lze skladovat v lednici měsíc, protože neobsahuje žádné konzervační látky a nevydrží měsíce až roky jako sirup z obchodu. Pokud ji chcete uchovat čerstvou, musíte ji naplnit horkými nádobami a otupit.

Zdroj:filantropikum.com