postup:

Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme s moukou a na slabém plameni za stálého míchání zahříváme, dokud mouka nezhnědne. Přidáme 1/2 lžičky soli a postupně přidáváme mléko. Nezapomeňte intenzivně míchat.

Bílou omáčku vaříme 3-4 minuty na velmi malém ohni. Odložíme hrnec stranou. Omáčka se musí nechat ochladit alespoň na 10 minut.

Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo, necháme v sítku chvíli odstát, aby se zbavila nadměrné vlhkosti.

Troubu nastavíme na 200 ° C  (vysoko na plyn).

V mírně ochlazené bílé omáčce rozmícháme 4 žloutky a 60 gramů strouhaného sýra.

Cuketu ještě v rukou vymačkáme a přidáme do žloutkové směsi, opepříme bílým pepřem.

Zbývající bílky vyšleháme se špetka soli na tuhý sníh. Sníh po částech vmícháme do žloutkové směsi. Míchejte tak, aby si směs zachovala co nejvíce vzduchu.

Navrstvíme do vymazaného a strouhankou vysypaného plechu nebo menší formy na pečení. Posypeme sýrem, obložíme plátky másla a dáme péct. Ve vyhřáté troubě na 200 stupňů pečeme 30 minut.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj:Dobrenoviny.sk