ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

1. Připravte si pracovní desku: plech vyložte pečicím papírem a vytvarujte krátké stěny tak, aby budoucí pracovní deska měla rozměry 28 x 38 cm.

2. Vejce šlehejte mixérem, dokud nezpění. Poté do nich přidejte moučkový a vanilkový cukr a při zvýšení rychlosti mixéru je šlehejte dalších 10-12 minut, dokud nebudou objemné, nadýchané a bělavé a terče zanechají na povrchu trvalé stopy.

3.Přidejte prosátou mouku spolu s kakaem. Míchejte stěrkou do hladka a provádějte rychlé kruhové pohyby zdola nahoru.

4.Přidejte lžíci vody (pokojové teploty). Promíchejte špachtlí a provádějte stejný typ pohybů.

5. Těsto přendejte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.

6. Pečte pracovní desku 12 minut v předehřáté troubě na 180 °C, plech umístěte na horní polici uprostřed. Doba a teplota pečení mohou záviset na vlastnostech vaší trouby.

7. Zatímco se deska peče, vezměte si kousek pečícího papíru a posypte ho moučkovým cukrem. Namočte čistou kuchyňskou utěrku do vody.

8. Vyjměte vršek z trouby a ihned vyklopte na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem.

9. Přikryjeme vyždímanou utěrkou a necháme 20 minut vychladnout.

10. Mezitím si připravte krém: do hluboké mísy dejte šlehačku, mascarpone a moučkový cukr. Promíchejte lžící, abyste získali homogennější složení. Poté šlehejte mixérem, dokud nezískáte jemný, nadýchaný a stabilní krém.

11. Smetanu dejte na 10 minut do lednice.

12. Sestavte váleček: odstraňte kuchyňskou utěrku a pečící papír z povrchu pracovní desky. Opatrně vyrovnejte okraje. Namočte jej do třešňového džusu nebo cukrového sirupu pomocí silikonového kartáčku.

13. Krém rovnoměrně rozetřete na povrch pracovní desky, přičemž jeden z krátkých okrajů ponechte volný (trochu krému si nechte na namazání okrajů rolády).

14. Umístěte třešně do řady poblíž krátkého okraje pokrytého krémem.

15.Pracovní desku srolujte do rolády s pečicím papírem, začněte od okraje vedle třešní.

16.Okraje rolády namažte odloženým krémem.

17. Roládu zabalte do pečícího papíru a opatrně přendejte na skartovačku. Dejte na 60 minut do lednice, aby krém trochu ztuhl. Poté jej položte na mísu a okraje ohraničte kousky pečicího papíru (vyhnete se tak ušpinění při nanášení polevy).

18. Připravte polevu: čokoládu nalámejte na kousky a vložte do hluboké mísy. Zalijeme šlehačkou přivedenou k bodu varu a necháme 30-60 sekund působit. Míchejte do hladka.

Pokud se všechna čokoláda nerozpustila, můžete polevu ohřát na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě.

Pokud je poleva příliš hustá, můžete do ní přidat trochu teplé smetany.

19. Polevu rozetřete na povrch rolády, poté opatrně odstraňte kousky pečicího papíru z plechu.

20. Dejte na několik hodin nebo přes noc do lednice. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem a snítkami rozmarýnu.

21.Roládu naporcujte horkým nožem (nahřejte v horké vodě a otřete ručníkem). Tímto způsobem získáte krásné a úhledné plátky.

22. Roládu podávejte s velkou chutí! Je to jednoduché, rychlé a má hezký, slavnostní vzhled! Jeho chuť na vás příjemně zapůsobí: vršek, smetana a třešně jsou kombinací snů!

Zdroj:retete