4. Atrofická gastritida, perniciózní anémie a žaludeční polypy

Atrofická gastritida a perniciózní anémie jsou stavy, kdy žlázy a výstelka žaludku atrofují, a proto se produkuje méně žaludeční šťávy. U perniciózní anémie vedou změny k menší produkci látky produkované výhradně žaludkem, která napomáhá vstřebávání vitamínu B12 z potravy, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek.

Tyto stavy, kdy je sliznice změněná a citlivá, podporují růst Helicobacter pylori. Kombinace atrofie a zánětu je mnohými výzkumníky považována za schopnou, pokud existuje delší dobu, vést v některých případech ke vzniku rakoviny žaludku.

Dalším vysvětlením podpory karcinogeneze za těchto podmínek a tímto mechanismem je, že zahrnuje degradaci velkého množství nitrátových sloučenin v důsledku snadnějšího růstu bakterií ve změněné sliznici přítomné u atrofické gastritidy.

Přítomnost polypů v žaludku musí být sledována, protože některé z nich, adenomatózní, mohou být větší než 2 cm a zmutovat v rakovinu.

5. Částečné odstranění žaludku v anamnéze (hyfální gastrektomie)

Odstranění části žaludku (parciální gastrektomie) bývalo běžnou metodou léčby žaludečních vředů nebo jejich komplikací. Část žaludku, která zůstala, byla spojena s novým otvorem a stehy (anastomózou) do střeva.

Mnoho studií ukázalo, že pacienti, kteří dříve podstoupili částečnou gastrektomii, měli v následujících letech větší pravděpodobnost vzniku rakoviny žaludku než ti, kteří podobnou operaci nepodstoupili. K výskytu rakoviny v těchto případech dochází po 15 letech od operace.

Přítok střevní tekutiny (obsahující žluč a pankreatické tekutiny) do žaludku, k němuž nedochází, když je žaludek neporušený, a tedy speciální chlopňový mechanismus na spojení žaludku a duodena, se prostřednictvím tohoto mechanismu podílí na karcinogenezi.

6. Genetické faktory

Zdá se, že lidé s rodinnou anamnézou rakoviny žaludku mají vyšší výskyt tohoto onemocnění. Rodinná anamnéza zahrnuje příbuzné prvního stupně. Zvýšená míra výskytu onemocnění je také z neznámého důvodu pozorována u lidí s krevní skupinou A.

Zdá se, že vzácný rodinný syndrom, Peutz-Jeghersův syndrom, zvyšuje pravděpodobnost, že se u pacientů vyvine rakovina žaludku.

7. Ionizující záření

Na základě údajů od obětí atomové bomby a pacientů, kteří byli vystaveni

záření orgánů v blízkosti žaludku (např. páteře), zdá se, že ioniz

záření zvyšuje šanci na rakovinu v tomto orgánu.

Známky a příznaky rakoviny žaludku

Podle dostupných epidemiologických údajů je rakovina žaludku ve velké většině případů diagnostikována již v pokročilém stádiu.

Důvodem tohoto zpoždění je skutečnost, že stav nezpůsobuje v počátečních fázích alarmující nebo hlučné příznaky a příznaky.

Častá je mírná bolest v horní části břicha po jídle. To je často připisováno „těžkému“ jídlu nebo zánětu žaludku, který provází mnoho lidí už léta. Taková vysvětlení udržují postižené daleko od lékaře na dlouhou dobu.

Kromě toho mírná intenzita a časté mezidobí, kdy bolest není pociťována, jsou dalšími příčinami, se kterými si postižení nedělají starosti.

Kromě toho je žaludek uvnitř břicha, omotaný kolem něj

-Nějak

– z jiných orgánů, ale i ze silné vrstvy břišních stěn.

Nádor, který se v tomto orgánu vyvine dříve, než se stane patrným, tedy musel získat velké rozměry.

Konečně, když se rakovina žaludku stane hmatatelnou nebo viditelnou, pak je

tak velký a vyspělý, že už obvykle není přístupný radikální operaci

léčba.

Hlavní příznaky , které mají pacienti s rakovinou žaludku, jsou:

  • – Neurčité nepohodlí uprostřed horní části břicha (v epigastriu) : Mezi tyto příznaky patří bolest po jídle, pocit nadýmání, pocit pálení a tendence ke zvracení nebo nevolnosti
  • – Hubnutí : Je považováno za jeden z charakteristických rysů v případech rakoviny žaludku, ale bohužel se neobjevuje v raných stádiích onemocnění
  • – Anorexie
  • – Únava
  • – Dysfagie : potíže s polykáním potravy (je to příznak rakoviny v oblasti blízko jícnu)
  • – Krvácení : buď ve formě neviditelného, ​​nebo jako hematemeze, tedy krvácení projevující se zvracením
  • – Zvracení : Když je rakovina blízko výstupu žaludku, pylorického otvoru a blokuje jej

Také v pokročilých stádiích rakovina žaludku dává symptomy a klinické příznaky z jejího rozšíření do jiných orgánů, jako je např. střevní neprůchodnost, žloutenka atd.

A konečně bychom neměli ignorovat skutečnost, že v několika případech rakovina žaludku nezpůsobuje žádné významné příznaky, dokud nedosáhne velkých rozměrů.

Kdy by měl člověk navštívit lékaře?

Jak již bylo zmíněno dříve, příznaky rakoviny žaludku nejsou nijak zvlášť hlasité nebo intenzivní. Často jsou připisovány gastritidě a to není jednoduchý lidový názor, ale realita, protože tyto typy stavů jsou velmi běžné, zvláště když stárnou.

První nástup příznaků zažívacích potíží u muže středního věku, které trvají déle

od dvou týdnů byste ho měli vzít k lékaři k dalšímu vyšetření. Něco takového

nemělo by to děsit, jak to ve velké většině případů ukáže až vyšetřování

existence nějakého benigního stavu.

Ale i když příznaky existovaly a pokračovaly, jejich vyšetřování znovu, po věku

ze 45, pomůže objasnit jejich povahu.

Lidé, kteří před lety podstoupili odstranění části žaludku, stejně jako lidé s

atrofická gastritida nebo polypy, by měly být pod pravidelným lékařským dohledem, tzn

takže pokud se rakovina objeví v jejich žaludku, bude odhalena brzy.

Totéž platí pro lidi s těžkou rodinnou anamnézou.