Vyzkoušejte kaviár z červené řepy s jablky

Tato kombinace vás příjemně překvapí. Co budete potřebovat?

  • 4 jablka 4 červené řepy 1-2 cibule 2-3 stroužky česneku 3 bobkové listy 5-6 cibulek nového koření 8-10 zrnek černého pepře 200 ml vroucí vody Sůl, cukr 1 lžička citronové šťávy.

Nejprve oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Totéž udělejte s červenou řepou. Cibuli nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. Chilli a bobkové listy přelijte vroucí vodou a nechte 10-15 minut odstát, poté sceďte. Vodu nevylévejte, lze ji ještě použít. Na pánvi rozehřejte polovinu oleje a 4-6 minut na něm smažte cibuli. Pak oheň zmírněte a přidejte červenou řepu a po několika minutách jablka. Přikryjeme a dusíme 10 minut. Postupně za stálého míchání přidejte zrnka pepře a vodu vyhrazenou z bobkových listů. Vařte za občasného míchání. Když je tekutiny málo, přisypeme sůl, cukr, citronovou šťávu a trochu oleje. Dusíme 3-5 minut a promícháme s česnekem.

Příprava kaviáru z červené řepy s křenem a česnekem na zimu

  • 4 kg červené řepy, 180 g česneku, 400 g křenu, 1 lžíce soli, 3 lžíce cukru, 1 lžíce 70% octa


Řepu uvařte doměkka, přeceďte přes mlýnek na maso a společně s česnekem umelte. Křen lze rozmixovat v mixéru. Červenou řepu a česnek vložte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni. Poté přidejte cukr a sůl a přiveďte k varu. Vmíchejte křen a vařte ještě 2 minuty. Pro dosažení hladšího výsledku použijte ponorný mixér. Přilijte ocet, promíchejte, vložte kaviár do sklenice a uzavřete.