„Demence není specifické onemocnění, ale obecný termín používaný k popisu skupiny příznaků specifických pro ztrátu paměti a další kognitivní poruchy, které jsou dostatečně závažné, aby narušily schopnost jedince vykonávat každodenní činnosti,“ řekl. Ačkoli neexistuje žádný lék na demenci, včasná detekce je stále důležitá. „S léčbou a včasnou diagnózou můžete být schopni zpomalit progresi demence a udržet duševní funkce po delší dobu.

„Léčba může zahrnovat léky, kognitivní trénink a terapii.“ Některé rané příznaky demence se mohou objevit roky předtím, než je člověku skutečně diagnostikována nemoc. A na rozdíl od ztráty paměti a zmatenosti je sucho v ústech potenciálním indikátorem, který není běžným příznakem kognitivního poklesu. Zvýšená zapomnětlivost je dobře známým příznakem demence a sucho v ústech je potenciálním časným příznakem demence. „Ačkoli sucho v ústech není jedním z nejčastějších časných příznaků demence, může být jedním z prvních indikátorů.

Voda může být pro lidi s demencí výzvou, zvláště pokud tento stav ještě nebyl diagnostikován. Nedostatek hydratace může také způsobit snížení produkce slin, což vede k suchu v ústech.