Druhy salmonely

Podle druhu bakterií lze nemoci rozdělit do 3 základních skupin:

  • enterokolitida (salmonelóza v užším slova smyslu, toxické infekce) – nejčastější forma. Obvykle je způsobují Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium. Nemoc je charakterizována problémy s trávicím traktem a bacily nepronikají do krve.
    septikémie s fokálními infekcemi (osteomyelitida, meningitida, pneumonie, abscesy některých orgánů) – nejčastější příčinou je salmonela choleraesuis, ostatní typy salmonel jsou izolovány méně často. Po orální infekci bakterie okamžitě pronikají do krve a některých orgánů, kde způsobují ložiskové infekce.
    střevní (tyfus) horečka – původci jsou salmonela typhi a salmonella paratyphi. Břišní tyfus je nejzávažnějším onemocněním ze všech salmonelóz.

Léčba

Salmonella se stanovuje analýzou stolice. Jak již bylo zmíněno, nejběžnější forma salmonelózy odezní za pár dní a je důležité nahradit ztracené tekutiny a elektrolyty. Během nemoci je důležitá úprava jídelníčku, proto se doporučuje: mátový čaj, heřmánek, minerálka, slaná polévka, jogurt, libové maso, pečené brambory atd. Závažnější infekce této bakterie vyžadují hospitalizaci. Léčba salmonely antibiotiky se nedoporučuje. Taková terapie se provádí pouze u určitých typů salmonel a pod dohledem lékaře.

Jak zabránit infekci

Klíčovými body, které musíme provést, abychom zabránili působení této bakterie, jsou hygiena a tepelné zpracování potravin. Vzhledem k tomu, že tuto bakterii na nás mohou přenášet i lidé jako přenašeči zárodků, je důležité dodržovat osobní hygienu a klást důraz na mytí rukou po použití toalety. Kontaminovaná voda může také šířit salmonelu a lze ji také získat z ovoce a zeleniny, pokud byla tato bakterie exprimována. Protože však nejčastější formou infekce je drůbeží maso, vejce, mléko (často v lahůdkách), je nezbytná správná tepelná úprava, aby se předešlo všem neduhům a problémům způsobeným touto bakterií.