Lidé s největším rizikem nedostatku jsou:

1. Období před menopauzou, těhotné nebo kojící ženy

Většina příznaků premenopauzálních žen, jako jsou výkyvy nálady, únava a závratě, připomíná nedostatek vitaminu B12. Ženy v této fázi by měly kontrolovat jejich hladinu a v případě potřeby doplnit stravu potravinami bohatými na vitamín B12, aby se těmto problémům vyhnuly.

Situace je ještě vážnější, pokud jde o těhotné ženy. Konkrétně to může vést k negativním výsledkům a dokonce k smrti dítěte.

Nakonec se kojící ženy musí ujistit, že jsou zkontrolovány jejich hladiny B12, aby se zabránilo zpoždění vývoje a riziku vzniku anémie u dětí.

2. Ve věku 50 let nebo starší

Schopnost vstřebávat a používat vitamíny z potravy se s přibývajícím věkem snižuje. Lidé nad 50 let by měli být testováni na nedostatek vitaminu B12. Většinu z nich je třeba doplnit.

3. Pacienti s poruchami imunity, jako je Gravesova choroba nebo lupus

V případě autoimunitních poruch napadají buňky spíše tělesné tkáně než napadají cizí tělesa. To ovlivňuje schopnost těla absorbovat základní vitamíny.

4. Vegani nebo vegetariáni

Vzhledem k tomu, že se vitamin B12 nachází v živočišných bílkovinách, měli by lidé na rostlinné stravě rozhodně zvážit doplnění tohoto vitaminu, aby se vyhnuli jeho nedostatku.

Ohrožení jsou také lidé, kterým bylo odstraněno tenké střevo.

A také lidé s takovými nemocemi:

Lidé s anémií
Atrofická gastritida
Žaludek a střevní vředy
Celiakie
Crohnova choroba
Silní pijáci
Mají špatné bakterie nebo parazity

Jak zabránit nedostatku vitaminu B12?

Zahrňte do své stravy vejce, mléčné výrobky, mořské plody, drůbež, zvířata a drůbeží játra.

Zdroj.Fithacker