Lidé s největším rizikem nedostatku jsou:
1. Období před menopauzou, těhotné nebo kojící ženy
Většina příznaků premenopauzálních žen, jako jsou výkyvy nálady, únava a závratě, připomíná nedostatek vitaminu B12. Ženy v této fázi by měly kontrolovat jejich hladinu a v případě potřeby doplnit stravu potravinami bohatými na vitamín B12, aby se těmto problémům vyhnuly.
Situace je ještě vážnější, pokud jde o těhotné ženy. Konkrétně to může vést k negativním výsledkům a dokonce k smrti dítěte.
Nakonec se kojící ženy musí ujistit, že jsou zkontrolovány jejich hladiny B12, aby se zabránilo zpoždění vývoje a riziku vzniku anémie u dětí.
2. Ve věku 50 let nebo starší
Schopnost vstřebávat a používat vitamíny z potravy se s přibývajícím věkem snižuje. Lidé nad 50 let by měli být testováni na nedostatek vitaminu B12. Většinu z nich je třeba doplnit.
3. Pacienti s poruchami imunity, jako je Gravesova choroba nebo lupus
V případě autoimunitních poruch napadají buňky spíše tělesné tkáně než napadají cizí tělesa. To ovlivňuje schopnost těla absorbovat základní vitamíny.
4. Vegani nebo vegetariáni
Vzhledem k tomu, že se vitamin B12 nachází v živočišných bílkovinách, měli by lidé na rostlinné stravě rozhodně zvážit doplnění tohoto vitaminu, aby se vyhnuli jeho nedostatku.
Ohrožení jsou také lidé, kterým bylo odstraněno tenké střevo.
A také lidé s takovými nemocemi:
Lidé s anémií
Atrofická gastritida
Žaludek a střevní vředy
Celiakie
Crohnova choroba
Silní pijáci
Mají špatné bakterie nebo parazity
Jak zabránit nedostatku vitaminu B12?
Zahrňte do své stravy vejce, mléčné výrobky, mořské plody, drůbež, zvířata a drůbeží játra.
Zdroj.Fithacker