Spánek na zádech: nejlepší spací poloha

S výjimkou těch, kteří mají potíže s dýcháním a chrápáním, je spánek na zádech tou nejlepší volbou spánkové polohy. V této poloze je páteř v neutrální poloze, což pomáhá tělu účinně se zotavit.

Nezapomeňte však, že polštář během takového snu by měl být co nejtenčí (vysoké zatížení zvyšuje zátěž na krku) a matrace by neměla být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá. Díky polštářům pod koleny a dolní části zad bude spánek v této poloze pohodlnější.

Spát na své straně

Při spánku na boku a na zádech potřebujete správný, ne příliš vysoký polštář a matraci ve tvaru těla, která dokáže absorbovat zátěž.

Spánek na boku je vhodný pro každou osobu a je také považován za jednu z nejlepších pozic. Zároveň hraje důležitou roli to, na které straně spíte – spánek na pravé straně může vyvolat pálení žáhy a spánek na levé straně snižuje produkci kyseliny v žaludku a je užitečný pro refluxní chorobu.

Nejsprávnější polohou rukou, když spíte na boku, je protáhnout je po těle – umístění rukou pod polštář může způsobit bolest krku i nepříjemný pocit necitlivosti. Pokud pro vás není natažení paží pohodlné, obejměte druhý polštář.

Další polštáře

Malé polštáře zvyšují komfort spánku. Při spánku na boku se doporučuje polštář mezi nohama a při spánku na zádech polštář pod kolena.

Použití malých polštářů dramaticky zlepšuje jakoukoli polohu při spánku. Pokud spíte na zádech, použijte střední polštář pod kolena (to vám pomůže udržet pánev pohodlnější) a velmi malý polštář pod dolní část zad.

Když spíte na boku, pomůže vám vylepšit pozici polštář vložený mezi nohy. Pro ty, kteří stále raději spí na břiše, se doporučuje umístit středně velký polštář pod dolní část břicha – to výrazně sníží zátěž páteře.

Jak se naučit správně spát?

Pamatujte, že zvyk spát ve špatné poloze může být extrémně vytrvalý – je pravděpodobné, že zpočátku se budete cítit extrémně nepohodlně ve správné poloze. To je zvláště důležité pro ty, kteří jsou zvyklí spát na břiše.

Při výběru pohodlné polohy pro spánek se nejprve ujistěte, že jsou matrace a polštář vybrány správně, až poté pokračujte v testování spánku na zádech – pokud se vám takový sen ani se dvěma podpěrnými polštáři nezdá pohodlný, jděte spát na bok .

***

Spánek na břiše se nedoporučuje, protože způsobuje bolesti krku a zad. Nejsprávnější polohou je spát na zádech s dalšími polštáři pod dolní částí zad a pod koleny, stejně jako spát na boku s dalším polštářem vloženým mezi nohy.

Zdroj:01110.ru