Recept na kdouloňový sýr (kdoule, voda, cukr) pro 4litrovou konvici:

Kolik kdoulí se vejde do hrnce. Omyjte, nakrájejte na kostičky (ze skořápky) a vařte s 2 deci vody. Po uvaření vaříme na náhradním plameni čtvrt hodiny. Počkejte, až se tlak vyrovná, poté vodu slijte a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré.

K pyré přimícháme 80 deka cukru na kilogram a dáme do široké pánve. Protože budete muset vařit na vysokém ohni a navíc bude bublat, nestavte pyré vysoko na pánvi! Během vaření na vysoké teplotě mícháme!

Už nemusíte vařit jen tak dlouho, dokud nezhoustne natolik, že tah vařečky na dně pánve zůstane zachován. Poté vložíme do formiček. Počkáme pár dní, až trochu uschne, a odtud den po dni otáčíme, aby sušení probíhalo rovnoměrně. Bude chutnat báječně!

Nekonzumujte diabetiky nebo ty, kteří jsou alergičtí na kdoule.

zdroj:egyszerugyorsreceptek.com