4. Černý pepř pomáhá zhubnout 

Černý pepř zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Vnější obal pepře obsahuje spoustu fytonutrientů, které studie ukazují, že mohou zvýšit váš metabolismus a spalovat tuky.

Korejští vědci zjistili, že piperin zabraňuje tvorbě nových tukových buněk. A nakonec pálivá pikantnost pepře dočasně zvýší naši tělesnou teplotu, čímž spálíme více kalorií.

5. Výhody papriky pro prevenci rakoviny

Piperin z černého pepře snižuje riziko vzniku rakoviny. Chcete-li posílit tento pozitivní účinek pepře na tělo, měli byste jej používat s kurkumou, kořením, které má stejné vlastnosti. Aktivní složka kurkumy, kurkumin, se v těle lépe vstřebává v kombinaci s piperinem.

Ale černý pepř není jen piperin. Dále obsahuje vitamíny A a C, karotenoidy a flavonoidy. Všechny jsou to silné antioxidanty, které neutralizují rakovinotvorné volné radikály dříve, než mohou poškodit buňky.

6. Černý pepř zlepšuje duševní výkonnost

Bylo provedeno mnoho studií ke studiu vlivu černého pepře na duševní aktivitu a na lidské kognitivní funkce. Výsledky ukazují, že piperin skutečně zpomaluje mentální úpadek a zhoršení paměti. Mechanismus tohoto jevu není dosud zcela objasněn, ale je známo, že piperin stimuluje nervové dráhy, čímž zlepšuje mozkovou činnost. 

V současné době se aktivně zkoumá schopnost piperinu bránit rozvoji neurodegenerativních onemocnění, zejména Alzheimerovy choroby, získané demence a obecně věkem podmíněného oslabení mentálních schopností. Udělejte z konzumace černého pepře svůj každodenní zvyk!

7. Černý pepř při nachlazení a kašli

Piperin má antibakteriální vlastnosti a skutečně dokáže zmírnit rýmu člověka. K tomu smíchejte lžičku medu se špetkou čerstvě mletého černého pepře. Tuto směs konzumujte před jídlem. Dalším způsobem je přidat med a černý pepř do horké vody pro uklidňující čaj.

Nakonec uvaříme ve vodě černý pepř. A následně vdechujte vzniklou páru. To pomůže výrazně urychlit rekonvalescenci po zánětech horních cest dýchacích včetně bronchitidy.

8. Výhody pepře pro pokožku

Bylo zjištěno, že černý pepř má pozitivní vliv na stav pokožky: vrásky se vyhlazují a stárnutí pokožky související s věkem se zpomaluje. Často se používá k léčbě vitiliga, kožního onemocnění, při kterém je narušena pigmentace kůže a na pokožce se objevují bílé skvrny.

Ale použití pepře na kožní problémy vyžaduje opatrnost. Vtírání pepře přímo do kůže způsobí popálení. Ale když je součástí peelingu, získáte úžasný peeling, který zvyšuje krevní oběh a nasytí pokožku kyslíkem.

9. Použití pepře jako léku proti bolesti

Existuje mnoho léků proti bolesti, ale všechny mají vedlejší účinky. Bylo však zjištěno, že je možné zvýšit účinnost léků proti bolesti snížením jejich dávky.

A to je to, co piperin dělá. S menší dávkou léku získáme lepší výsledek. Kombinujte proto užívání léků proti bolesti s jídlem obsahujícím černý pepř. 

Jaký je nejlepší způsob konzumace černého pepře?

Během vaření můžete jídlo samozřejmě jen opepřit. Studie však ukazují, že piperin je účinnější, když je černý pepř čerstvě mletý a nevařený.

Mějte mlýnek na pepř na jídelním stole a přidávejte ho po troškách do jídla před jídlem. Udělejte z toho svůj každodenní zvyk.

Výše byla přesvědčivá fakta, že černý pepř má velkou léčivou hodnotu. Výhody černého pepře budou obzvlášť skvělé, pokud budete znát míru a správně ji používat.

Zdroj.farmarmanac.com