Čisté a suché

Při sprchování nepoužívejte komerčně vyráběná mýdla na mytí konečníku. Ta jsou často poměrně dráždivá.

Lepší volbou je přírodní mýdlo, nebo pouze čistá voda. Pořádně umyjte okolí řitního otvoru a po sprchování se důkladně otřete suchým ručníkem.

Jablečný ocet

Existuje několik přírodních substancí, které lze aplikovat na hemoroidy. Vyzkoušejte jablečný ocet – krále alternativní medicíny.

Jednoduše navlhčete bavlněný tampon do jablečného octa a aplikujte na okolí řitního otvoru. To by vám mělo pomoci se záněty.

Vilín virginský

Vilín virginský (lat. Hamamelis virginiana, angl. Witch hazel) je výborná bylinka na hemoroidy. Používá se ve formě krémuextraktu nebo zábalu.

Listy a stébla této rostlinky se používaly k léčbě hemoroidů již odpradávna. Má následující účinky:

  • snižuje krvácení
  • zmírňuje bolest
  • snižuje svědění
  • odstraňuje otoky

Můžete koupit například vlhčené hygienické ubrousky s obsahem vilínu, případně aplikovat odvar z vilínu pomocí bavlněného tamponu. Přidat můžete i šťávu z aloe vera.

Další možností je připravit si vilínovou koupel.

Jednoduše vezměte pár hrstí sušené bylinky, nasypte ji do vany s teplou vodou a máčejte se v koupeli, dokud nepříjemné příznaky neodezní.

Listnatec pichlavý

Listnanec pichlavý (lat. Ruscus aculeatus, angl. Butcher´s broom) je další bylinkou účinnou při léčbě hemoroidů.

Funguje tak, že stahuje a zužuje žíly a také má protizánětlivé vlastnosti. Celkově zklidňuje a podporuje mikrocirkulaci krve.

Extrakt z něj se může konzumovat buď ve formě kapslí nebo čaje. Má mírně nahořklou chuť, proto si ho můžete dochutit medem.

Dřepy

Když jsem cestoval napříč Asií, často jsem používal tzv. turecké toalety. Poté, co jsem si uvědomil jejich mnohé zdravotní přínosy, jsem se stal i jejich fanouškem.

Jedním z nich je prevence hemoroidů. Věděli jste, že v zemích, kde se používá tento typ toalet, problémy s hemoroidy téměř neexistují?

Konec konců, poloha ve dřepu je ten nejpřirozenější způsob, jak provést velkou potřebu.

Zdroj:Vylectese