Jsme zvyklí na to, že dnes se téměř všechno jídlo prodává v plastových obalech. Kombinace potravin a plastů však zdaleka není nejbezpečnější. Ne všechny plasty jsou stejné, vyrábí se pomocí různých technologií s odlišným chemickým složením, s přihlédnutím k vlastnostem produktu, pro který se vyrábí. Zde to vědci vysvětlují plastovou krabičkou na zmrzlinu:

Pokud je plastová krabička na prodej beztučného sorbetu, může se plast při opětovném použití na tučné nebo horké jídlo snadno poškodit a začít uvolňovat škodlivé chemikálie, které se později dostávají do těla potravinami. V tomto případě bude zákon na straně výrobce obalů, protože pokud jde o deklarovaný produkt – beztučný sorbet – jsou dodržovány všechny stanovené normy.

Podceňovaná újma

Protože některé chemikálie v plastech mohou být rozpustné v tucích, nedoporučuje se dávat mastná a mastná jídla do nádoby určené například pro vodní sorbet. Zahřívání a zmrazování vytváří další napětí na materiálu. V neposlední řadě nejsou jednorázové nádoby na potraviny navrženy tak, aby vydržely opakované mytí, a to jak rukou, tak myčkou, bez poškození.

Z tohoto důvodu se preventivně doporučuje vyhnout se opětovnému použití jednorázových nádob a zmrazování potravin, i když je pravděpodobnost chemického přenosu mnohem nižší než v případě horké tučné polévky. Lepší být v bezpečí než líto. 

Vážné důsledky nejsou vyloučeny

Někteří lidé mohou namítnout, že to vždy dělali, a „nikdo z toho dosud nezemřel“. Těžko říct jistě. Zde je samozřejmě důležité množství, genetická predispozice a další související faktory. Lékaři však nevylučují vážné důsledky, jako je zvýšené riziko rakoviny a metabolických poruch.

Předpisy o bezpečnosti potravin existují z nějakého důvodu. Ti, kdo očekávají, že se jich výrobci budou držet, by měli také soukromě cílit na své vlastní zdraví.

Mimochodem, se speciálními opakovaně použitelnými plastovými nádobami je také třeba zacházet opatrně: neměly by se přehřívat v mikrovlnné troubě ani umývat v myčce.

Zdroj:g8ozd.ru