nedostatečná půda

Půda pro orchideu by měla být taková, aby se zajistila minimální vlhkost kolem kořenů a proudění vzduchu. Vynikající je rašeliník, kůra stromů, mech, nebo speciální substrát z květinářství květinářství. Orchidej můžete však úspěšně pěstovat i ve vodě, ve dřevě, nebo ve skle.

Prozkoumejte kořeny orchideje

Orchidej má silné kořeny, takže v přírodě může viset na dřevě a držet se stromu. V domácím prostředí její kořeny pomáhají udržet rostlina ve svislé poloze. Stojí za to dát orchideu do průhledné nádoby tak, aby světlo a slunce mohli dosáhnout až na kořenový bal. V nábobě musí být vždy otvory nebo dobrá drenážní vrstva, aby odtekla přebytečná voda.

Jak stimulovat orchideu ke kvetení

V tropických lesích roste orchidej pod listy stromů a nehrozí tam nebezpečí změny ročních období.

Nejnáročnějším druhem orchideje je phalaenopsis, který se může rozvíjet nepřetržitě až 11 měsíců. Pokud máme správnou teplotu bytu, ale orchidej nekvete 2 roky, pak si musíme vybrat jinou metodu pro stimulaci kvetení.

Náhlý pokles teploty

Během dne by měla být rostlina v teplé místnosti av noci ji lze větrat, aby se teplota snížila na 16-18 stupňů. V létě můžeme postavit rostlinu do zahrady, což pomáhá fotosyntéze a akumulaci oxidu uhličitého, který hraje důležitou roli v kvetení. Nikdy však nedávejte orchideu do průvanu.

Je velmi důležité, abychom prodloužili období mezi zavlažováním, kropte orchideu každé 4 dny v létě a jednou týdně v zimě. Kořeny rostliny nesmějí být ve vodě, není to pro ně dobré.

Teplá sprcha a pára

Při použití této metody nechte teplou vodu proudit v koupelně tak, aby vznikla na páru, pak dejte orchideu do sprchového koutu takto vyhřátého a nechte v páře asi 15 minut. To umožní, aby rostlina absorbovala vlhkost a na chvíli se ocitla v prostředí tropického pralesa, ze kterého pochází, nenechávejte ji ale stát v teplé vodě, ideální postavte na obrácený květináč. Jeden týden po dokončení metody by měly na rostlině objevit pupeny.

Vytvoření lepšího světla

Různé druhy orchidejí vyžadují různé nároky na osvětlení. Pokud rostlina nekvete a nemáte možnost postavit na světlejší místo, zkuste i umělé světlo formou speciálního svítidla.

prosazení

Pokud orchidej nekvete, je možné, že zem už neobsahuje dostatek živin, co lze vidět na listech rostliny.
Když jsou listy menší nebo zdeformované, rostlina musí být zasazena do nového substrátu.

Fata orchidej kvete pouze tehdy, když dosáhne věku 3 let Pokud rostlina produkuje 5 až 8 pupenů, je připravena na kvetení. Pouze zdravá orchidej je schopna kvést, nemocnou orchideu musíte nejdříve vyléčit, aby měl kvetoucí stonek.

Stonek orchideje má pupeny, ale nekvete

Vzhled pupenů není zárukou kvetení, může trvat až 2 měsíce, než rostlina začne kvést. Potřebujeme poskytnout rostlinám dobrý stav pro kvetení, můžeme přidat vodu do malé nádobky vedle rostliny tak, aby byl vzduch vlhčí, případně rozprášit kolem rostliny jednou za čas vodu. Zalévání se provádí obvyklým způsobem v závislosti na tom, jak suchá je půda rostliny.

Pokračování na další straně