Kromě toho obsahuje také vápník, hořčík, železo, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín D a provitamín A a je skvělým zdrojem esenciálních aminokyselin. Čekanka se dá použít vařená, pečená i čerstvá, i když nejlepší by bylo použít ji syrovou, nastrouhanou a ochucenou jako salát, do kterého můžete přidat další zeleninu. Můžete ho použít i jako přídavek k dalším pokrmům, jako jsou vařené nebo pečené brambory.

JAK ČEKANKU UCHOVÁVAT:

I když ji můžete jíst syrovou, může být čekanka na vašem stole opravdovým osvěžením v podobě salátu nebo polévky.

POLÉVKA:

Budete potřebovat: 4 hlízy čekanky, 2 mrkve, kořen petržele s listem, 150 g vařených brambor, lžíci bezlepkové mouky, 3 lžíce olivového oleje, sůl.

Příprava: Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky, orestujte je na olivovém oleji, a když zezlátnou, přidejte mouku a litr osolené vody. Mezitím si oloupeme čekanku, nakrájíme ji na kostičky a přidáme ke zbytku zeleniny. Když je čekanka měkká, přidáme na kostičky nakrájené brambory, promícháme a ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

SALÁT:

Budete potřebovat: 0,5 kg jablek, 0,5 kg čekanky, šťáva z jednoho pomeranče, olivový olej

Příprava: Jablka a čekanku oloupeme a nastrouháme. Přelijte pomerančovým džusem a lžící olivového oleje. Vše dobře promíchejte.