Koho může nedostatek vitaminu B ovlivnit?
Starší lidé jsou náchylnější k nedostatku vitamínů B, protože se zhoršuje účinnost vstřebávání vitamínů, ale alkoholismus také výrazně zvyšuje riziko nemocí z nedostatku. Některá chronická onemocnění a léky mohou také ovlivnit vstřebávání vitamínů B.

Nemoci způsobené nedostatkem vitaminu B.
Nejzávažnější z vitaminů B-1 a B-3, jejichž nedostatek by mohl mít za následek velmi vážné nebo by byl život ohrožen nemocí. První z nich je hlavní příčinou onemocnění zvaného beriberi , zatímco druhý je způsoben onemocněním zvaným pelagra .

Beriberi postihuje hlavně nervový systém a jeho příznaky zahrnují úbytek hmotnosti, slabost a bolest končetin, otoky tkání, zhoršení senzorických funkcí a srdeční problémy . Jedním z důsledků chronického nedostatku vitamínů může být nevratné poškození nervového systému, které je spojeno s demencí a zmatením.

Mezi typické příznaky pelagra patří silný průjem, fotocitlivost , vypadávání vlasů, slabost, porucha koordinace pohybů, duševní úpadek, agresivita a zmatenost. Kožní příznaky jsou také mimořádně charakteristické: kůže se zapálí a postupem času zhoustne, odlupuje se a krvácí. Obě nemoci mohou být překvapivě časté u jednostranně stravujících, podvyživených lidí a skupin, které jsou kromě podvýživy vysoce stresované (např. U lidí žijících v uprchlických táborech).

Nedostatek vitaminu B-6 může být obzvláště důležitý u těhotných a kojících matek, protože tento vitamin přispívá k vývoji mozku dítěte. Výzkum ukazuje, že existuje zvýšené riziko nedostatku vitaminu B-6 u lidí s těžkými, chronickými zánětlivými onemocněními (jako je revmatoidní artritida) a onemocněním jater a některé léky, jako jsou antikoncepční pilulky, ovlivňují také vitamin B-6 v našem těle. úrovně.

Vitamin B-12 nedostatek především chudokrevnost je způsobena a zhoršení kognitivních funkcí. Mezi příznaky nedostatku vitaminu A patří únava, neustálá únava, slabost, svědění, brnění v končetinách, ale mohou se také objevit psychické problémy, jako je deprese a podrážděnost. V extrémních případech může nedostatek vitamínů také způsobovat poruchy nervového systému a ty se někdy nedají zvrátit. Vitamin B-12 se nachází především v mase a mléčných výrobcích, takže ti, kteří dodržují přísnou bezmasou (vegetariánskou nebo veganskou) stravu, mají vyšší riziko nedostatku vitamínů.

Zdroj: Průvodce zdravím