Mangold cvikla jako lék

Tato zelená zelenina je výjimečné přírodní antibiotikum a jako lidový lék se s ní mohou krýt rány listím, na močový měchýř a ledviny se dává lehká polévka z mangoldu. Prospívá také očím stejně jako mrkev, protože obsahuje vitamín A a lutein, které snižují riziko očních onemocnění, jako je šedý zákal.

Obecným doporučením pro každou hospodyňku je připravit si mangold s bramborem na jídelníčku alespoň jednou týdně. Obsahuje minimálně 13 různých antioxidantů, na jídelníčku diabetiků je velmi rozšířený, kvůli vysokému procentu vlákniny, která nezpůsobuje velké a náhlé vzestupy krevního cukru. Mnoho lidí dává přednost zelenině, protože je to nízkokalorická a hodnotná potravina. Je velmi zasytí, protože se v trávicích orgánech drží dlouho, stačí denně přijmout asi 200 gramů této zelené léčivé zeleniny.

Recept na mangold s bramborem

Čerstvý mangold před přípravou dobře omyjte, abyste odstranili zbývající nečistoty. Odřízněte spodní část stromu s kořeny. Strom a listy se v průběhu času vaří jinak, proto ostrým nožem oddělte stonek od listů a nechte pár minut vařit před listy. Při přípravě koláčů se stonky a listy vaří současně.

– 1 kg mangold cvikla

– 4 malé brambory

– od 4 do 5 stroužků česneku

– 250 ml olivového oleje

Příprava:

Česnek očistíme a nasekáme nadrobno, s přídavkem olivového oleje, pro lepší chuť to udělejte alespoň hodinu před přípravou pokrmu jako je mangold s bramborami. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky o velikosti sousta a vložíme do osolené vody a uvaříme. Mangold dobře omyjte, jak je vysvětleno, a nakrájejte stopku. Poté listy nakrájejte na palec nebo dva široké. Když jsou brambory hotové, vyndejte je děrovanou lžící a do stejné vody vložte nakrájený mangold.

Vařte asi sedm minut. Po sedmi minutách sceďte a zalijte studenou vodou, barva zůstane výrazně zelená. Umístěte pánev na sporák a zalijte česnekem s olivovým olejem, který jste si předtím připravili. Po minutě restování přidejte brambory a dobře vymačkaný mangold. Smažte za stálého míchání asi dvě minuty, aby se chutě propojily.

Zdroj: