Na kvas z červené řepy potřebujete:

  • velkou zavařovací sklenici nebo džbán s objemem 3 litry
  • víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
  • 700 gramů červené řepy
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 200 gramů cukru (bílý nebo hnědý, nikoli však med, neboť ten kvašení brzdí)
  • 100 gramů rozinek

Příprava

1) Vezměte čerstvě omytou řepu, oloupejte ji, nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky a vložte do džbánu.

2) Přidejte rozinky, mouku a cukr.

3) Přilijeme převařenou, ale již vychladlou vodu a celou směs dobře promícháme (někteří lidé přidávají vodu z kysaného zelí , aby podpořili kvašení).

4) Sklenici uzavřeme děrovaným víčkem nebo sýrovou utěrkou (aby kvašení mohlo dýchat) a necháme 6-7 dní odpočívat doma na teplém místě.

5) Obsah dvakrát denně promíchejte a případnou pěnu odeberte.

6) Po týdnu přecedíme přes čisté sýrové plátno a tekutina pro kvašení červené řepy je hotová.

Kvas chutná mírně nakysle, slaně a zemitě. Je však velmi prospěšný pro tělo a má alkalizující účinek na krev. Jak užívat kvas z červené řepy. Užívejte 3-4 polévkové lžíce kvasu třikrát denně před jídlem.

Kvas uchovávejte v chladničce. Po vypití celé dávky je první kúra na pročištění a regeneraci organismu dokončena. Poté tři měsíce odpočívejte a kúru opakujte. Poté tři měsíce odpočívejte a opakujte třetí kúru; po jednom roce budou játra, ledviny, střeva a v podstatě celé tělo zcela pročištěné a zregenerované.