Na kvas z červené řepy potřebujete:
- velkou zavařovací sklenici nebo džbán s objemem 3 litry
- víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
- 700 gramů červené řepy
- 2 polévkové lžíce mouky
- 200 gramů cukru (bílý nebo hnědý, nikoli však med, neboť ten kvašení brzdí)
- 100 gramů rozinek
Příprava
1) Vezměte čerstvě omytou řepu, oloupejte ji, nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky a vložte do džbánu.
2) Přidejte rozinky, mouku a cukr.
3) Přilijeme převařenou, ale již vychladlou vodu a celou směs dobře promícháme (někteří lidé přidávají vodu z kysaného zelí , aby podpořili kvašení).
4) Sklenici uzavřeme děrovaným víčkem nebo sýrovou utěrkou (aby kvašení mohlo dýchat) a necháme 6-7 dní odpočívat doma na teplém místě.
5) Obsah dvakrát denně promíchejte a případnou pěnu odeberte.
6) Po týdnu přecedíme přes čisté sýrové plátno a tekutina pro kvašení červené řepy je hotová.
Kvas chutná mírně nakysle, slaně a zemitě. Je však velmi prospěšný pro tělo a má alkalizující účinek na krev. Jak užívat kvas z červené řepy. Užívejte 3-4 polévkové lžíce kvasu třikrát denně před jídlem.
Kvas uchovávejte v chladničce. Po vypití celé dávky je první kúra na pročištění a regeneraci organismu dokončena. Poté tři měsíce odpočívejte a kúru opakujte. Poté tři měsíce odpočívejte a opakujte třetí kúru; po jednom roce budou játra, ledviny, střeva a v podstatě celé tělo zcela pročištěné a zregenerované.