Příznaky purulentní anginy pectoris

Aby bylo možné přijmout správná léčebná opatření, je důležité vědět, zda se jedná o hnisavou anginu pectoris nebo o obyčejnou angínu. Příznaky se objevují během jednoho až tří dnů po infekci.

Toto jsou typické příznaky purulentní anginy:

náhlý nástup nemoci
výrazná bolest v krku a bolest při polykání
zvýšená tělesná teplota, vyšší než 38,5 °C
bolest hlavy
nevolnost
únava
bolest svalů

Děti s těmito příznaky budou pravděpodobně klidné a letargické, mohou odmítat jídlo a mít zápach z úst. U menších dětí jsou možné bolesti břicha a zvracení. Některé příznaky lze také pozorovat, jako jsou oteklé mandle s bílým výtokem ve formě bílých teček. Jen asi 20 % pacientů má bolest v krku, teplotu, oteklé, červené hrdlo a hnisavý výtok z mandlí. U některých pacientů se může objevit vyrážka.

V některých případech může dojít ke zvýšenému zarudnutí a otoku patra a zvětšení lymfatických uzlin na krku a pod dolní čelistí, které jsou bolestivé na dotek.

Zatímco se spolu se všemi výše uvedenými příznaky objevuje smrkání, kýchání nebo slzení, je to známka toho, že se jedná o virovou infekci.

Co když má moje dítě hnisavou angínu?
V případě, že máte potvrzení od lékaře, že se jedná o hnisavou angínu, ale i když se objeví první známky a příznaky, měli byste přijmout opatření. Vzhledem k tomu, že se tato nemoc přenáší kapénkami a bakterie a viry mohou přežívat na předmětech, přispívá to k dalšímu přenosu, který je třeba zastavit.

Pokud je vaše dítě infikováno, měli byste provést tato opatření:

hračky důkladně umyjte a vydezinfikujte
ať si dítě a ty, kdo jsou s ním v kontaktu, často myjí ruce
vyvařte lahve a dudlíky nebo je vyměňte
nesdílejte jídlo a pití
nesdílejte nádobí na jídlo a pití
po odeznění příznaků vyměňte zubní kartáček

Pokračování na další straně