Jedná se o velmi komplexní druh tuku obsahující přes 400 různých mastných kyselin a poměrně slušné množství v tuku rozpustných vitamínů (A, D, E a K). Mastné kyseliny jsou více než jen zdroj energie. Některé z nich mají biologickou aktivitu.

Máslo nejen lépe chutí. Jde o přírodní produkt, který lidstvo konzumovalo nebo s ním vařilo po celá staletí a to bez jakýchkoli nepříznivých účinků na zdraví. Mnohé mastné kyseliny v másle nějakým způsobem ovlivňují fyziologii a biochemii těla v pozitivním směru.

Stručné srovnání másla a margarínu
Naproti tomu, částečně hydrogenovaných mastné kyseliny v margarínu ničí artérie a cévy. Snižují totiž dobrý cholesterol v krvi a zvyšují hladiny triglyceridů a lipoproteinů. Margaríny takto poškozují kardiovaskulární systém! Také snižují využití omega-3 mastných kyselin a prostaglandinů, které odstraňují krevní sraženiny.

Máslo z krav pasoucích se na zelené trávě má vyšší obsah omega-3 kyselin a vitamínu K2. Je proto ještě o něco více nutričně bohatší než běžné máslo.

Studie z roku 2010 porovnávala hladinu CLA v tukových tkáních lidí, kteří prodělali srdeční infarkt se zdravými lidmi. Úroveň mastných kyselin je spolehlivým indikátorem konzumace mléčných tuků. Zjistilo se, že plnotučné mléčné produkty snižovaly riziko srdečního infarktu.

Závěr
Mé babičky jsem se jednou, ještě jako dítě ovlivněny televizními reklamami, zeptal: “Stará máma, a proč ty nepoužíváš rostlinné pomazánky, vždyť jsou přece takové zdravé ?!” Její odpověď byla: “Margaríny jsme jedli přes válku, když se máslo nedalo sehnat”. Myslím, že její reakce vypovídá za vše …

Zdroj:Badatel