Bojuje proti rakovině

Polyfenolické antioxidanty přítomné v arašídech jsou užitečné pro prevenci rakoviny žaludku, protože pomáhají snižovat produkci karcinogenních nitrosaminů.

Na druhou stranu luštěniny jako arašídy mají vysoký obsah betasitosterolu, který je ochranou proti rakovině a zároveň přirozeně brání růstu nádorů. Tímto způsobem mohou všichni ti, kteří jedí arašídy alespoň dvakrát týdně, snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 2 758 procent.


Prevence žlučových kamenů Odhaduje se, že žlučové kameny

postihují 10 až 25 procent dospělých na celém světě. Častá konzumace arašídů může výrazně snížit riziko žlučových kamenů. Podle studií může pouhých 30 gramů arašídů denně pomoci snížit riziko tohoto jevu až o 25 procent.


Zlepšuje paměť

Arašídy jsou často nazývány „potravou pro mozek“, protože obsahují vitamín B3, který je výborný pro mozkovou činnost a také pro zlepšení paměti. Obsahuje také flavonoid zvaný resveratrol, který může zlepšit průtok krve v mozku asi o 30 procent.


Bojuje s depresí

Serotonin je důležitá mozková chemická látka, která pomáhá regulovat náladu. Nedostatečná sekrece této chemické látky vede k depresi. Naštěstí aminokyselina tryptofan v arašídech může pomoci uvolnit serotonin, což je důvod, proč jsou arašídy schopny porazit depresi.


Podporuje těhotenství a chrání plod

Arašídy jsou považovány za dobrý zdroj kyseliny listové, která je pro ženy v těhotenství důležitá. Podle výzkumu měly ženy, které konzumovaly 400 gramů této kyseliny před a v raných fázích těhotenství, mnohem nižší riziko, že dítě bude mít určité neurologické problémy.

Konzumace arašídů během těhotenství také snižuje riziko některých běžných alergických onemocnění, jako je astma u dětí.


Předchází Alzheimerově chorobě

Mnoho studií prokázalo, že konzumace potravin bohatých na niacin, jako jsou arašídy, může snížit riziko Alzheimerovy choroby asi o 70 procent. Pouhá čtvrtina šálku tohoto ovoce představuje čtvrtinu denního příjmu niacinu.


Činí pokožku jasnou a napjatou

Přísady v arašídech udržují pokožku jasnou a zářivou. Dietní vláknina v této rostlině navíc pomáhá zbavit tělo přebytečných toxinů, díky čemuž je pokožka bezchybně jemná a lesklá. Na druhou stranu arašídy svým obsahem hořčíku dokážou zklidnit nervy, cévy a svaly pro urychlení prokrvení pokožky.

Zabraňuje vypadávání vlasů

Mezi kosmetické výhody arašídů patří prevence vypadávání vlasů. Díky vitamínu C, který je užitečný při zvýšení produkce kolagenu, mohou arašídy zabránit vypadávání vlasů. Stejně tak larginin v arašídech je složkou používanou při mnoha ošetřeních plešatosti, zatímco omega 3 mastné kyseliny mohou posílit vlasové folikuly a celkový růst vlasů.


Zabraňuje vráskám a stárnutí

Předčasné známky stárnutí, jako je změna barvy, vrásky a snížená elasticita pokožky, patří k největším kosmetickým problémům. Naštěstí mají arašídy značné množství vitamínu C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Kolagen je v podstatě důležitý pro udržení zdravých šlach, chrupavek a kůže. Konzumace arašídů proto zlepšuje pevnost pokožky a také její pružnost a svěžest