Úloha hořčíku v těle

  • metabolismus vápníku, křemíku, vitaminu D a vitaminu K
  • aktivace svalů a nervů
  • výroba energie
  • detoxikace
  • trávení bílkovin, sacharidů a tuků
  • stavební prvek při tvorbě a syntéze RNA a DNA
  • prekurzor neurotransmiterů jako je například serotonin

Bohužel, množství lidí na celém světě ani netuší, že trpí nedostatkem hořčíku. Jeho nízká hladina v těle se může projevovat zdravotními problémy, jako jsou úzkost, zapomnětlivost či svalové křeče. Jeho pravidelný příjem nejen odstraňuje uvedené zdravotní potíže, ale pomáhá s množstvím dalších onemocnění.

Hlavní příčinou nedostatku hořčíku v naší stravě je to, že “moderní” zemědělské metody přispěly k jeho nadměrnému odčerpání z půdy. Pak se samozřejmě nenachází ani v plodinách, které na takové půdě vypěstujeme.

Problém dále ještě více zhoršuje časté používání umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů.

Jak získat do těla více hořčíku

Jednou z možností je užívání doplňků stravy s obsahem hořčíku. Lidé často užívají hořčík, ale neužívají správný druh nebo v dostatečném množství.

Studie prokázaly, že formy hořčíku jako jsou aspartáty, citráty, laktáty nebo chloridy se vstřebávají mnohem lépe než oxidy nebo sulfáty.

Rovněž je vhodné, aby doplňky obsahovaly kromě hořčíku i vápník, vitamín D a vitamín K2, protože tyto látky se navzájem doplňují a metabolismus jedné není možný bez přítomnosti ostatních.

Dalším dobrým způsobem jsou lázně s přidáním epsomskej soli (síran hořečnatý), během kterých se hořčík vstřebává do těla přes pokožku.

No dnes si povíme o dalším účinném způsobu pomocí soli chloridu hořečnatého (MgCl2) a jak si z ní vyrobit léčivý přípravek.

Domácí hojivá pleťová voda

Na výrobu naší léčivé pleťové vody budete potřebovat:

  • 1,5 dcl čisté vody
  • 0,5 dcl chloridu hořečnatého

Výhodou chloridu hořečnatého je, že je velmi levný. Půl kilogramu v potravinářské kvalitě koupíte například TU jen za 3,80 Eur.

Postup

1. Smíchejte vodu s chloridem hořečnatým.

2. Tuto směs si natřete na postižené místo – bolavý kloub, sval, akné, ekzém či jiný zdravotní problém.

3. Nechte to působit 5 minut. Můžete si z toho udělat i zábal.

4. To je vše!

Aplikujte dle potřeby až do vyřešení vašeho zdravotního problému. Pokud chcete, můžete si do toho přidat ještě i bambutské máslo a vznikne vám denní hydratační krém.

Zdroj.domacaliecba.sk