Další rizika sóji

Vysoký obsah toxinů. To zahrnuje velké množství blokátorů, které brání enzymům při trávení bílkovin. Tyto blokátory nejsou vařením neutralizovány. Výsledkem je rozvrat vnitřního prostředí ve střevech, chronický nedostatek některých vitamínů a minerálů a chybějící aminokyseliny. To vše může vést až k nebezpečnému selhání slinivky či dokonce její rakovině.
Obsah hemaglutininů. Tyto látky způsobují tvorbu krevních sraženin. Sója má také vliv na zpomalení růstu. Vařením se sice problém částečně snižuje, ale neodstraní úplně.

Obsah goitrogenů, které narušují činnost štítné žlázy.

80 % dnes prodávané sóji je geneticky modifikovano. Tento druh sóji má nejvyšší stupeň kontaminace pesticidy.

Vysoký obsah fytátů, které brání absorpci minerálů jako jsou vápník, hořčík, železo a zinek. Všechny tyto minerály jsou kofaktory pro optimální biochemii vašeho těla.

Jak bezpečně konzumovat sóju

Pokud se i přes celkové nedoporučení se neumíte této potraviny a její konzumace vzdát, pak máme pro vás alespoň pár doporučení, jak minimalizovat její škodlivé vlivy.

Existuje pár typů sóji, které jsou bezpečné ke konzumaci. Všechny z nich zahrnují fermentaci.

Po dlouhém fermentačním procesu se hladiny kyseliny fytové a ostatních antinutrientů snižují. Vedle toho navíc vznikají některé prospěšné látky pro vaše trávení, jakými jsou například probiotika.

Fermentace také výrazně snižuje úroveň nebezpečných isoflavonů, které jsou svou strukturou podobné estrogenu a mohou narušovat vaši hormonální rovnováhu.

Zdroj: This “Miracle Health Food” Has Been Linked to Brain Damage and Breast Cancer