Napadení parazity je obtížné předcházet:

-Vajíčka parazitů se často nacházejí v potravinách, které nebyly řádně umyty nebo uvařeny,
-při nadměrném příjmu cukru (sacharidů).

 kůží,
– dýchacím ústrojím,
– hmyzem, –
nečistýma rukama – v důsledku nedostatečné nebo neopodstatněné hygieny rukou,
– pohlavním stykem.
– Hygiena rukou
– Střevní látky

Paraziti ve střevech jsou drobné organismy, většinou červi, kteří žijí z potravy, kterou člověk přijímá do těla. Nejznámějšími druhy jsou žížaly a tasemnice.

Žížaly

Existuje několik druhů, z nichž nejběžnější jsou jiri (Enterobius vermicularis) a jiri (Ascarides). Vajíčka jsou válcovitá, asi 1 cm dlouhá a tenká jako nit. V noci vajíčka leží v otvoru tlustého střeva a způsobují silné svědění (také v pohlavním ústrojí a močové trubici, zejména u žen). Při nevědomém škrábání se vajíčka dostávají pod nehty a při kontaktu s ústy se dostávají do trávicího traktu.

Vajíčka procházejí střevní stěnou do plic, kde se dále vyvíjejí. Způsobují pak dýchací potíže a záchvaty kašle, které jsou obvykle rozpoznány jako těžká bronchitida. Odtud procházejí průduškami do hrtanu a zpět do střeva. U člověka mohou červi perforovat střevní stěnu a proniknout do břišní dutiny, kde způsobí zánět pobřišnice, nebo zablokovat odtok žluči žlučovody a způsobit žloutenku.

Jak poznat červy ve stolici?

Ve stolici lze vidět dospělé parazita. Vajíčka jsou ve stolici přítomna ještě 70-75 dní po infekci. V nejtěžší formě dochází ke zvracení dospělých jedinců parazita.

Tasemnice

Pevně se přichytí ke střevní stěně pomocí přísavek (hlaviček), takže je téměř nemožné je zničit. Mohou dosahovat délky až 14 metrů, což z nich činí nejdelší parazity na světě. Tasemnice ve stolici poznáte podle bílých úlomků parazitů širokých 7-10 cm a dlouhých 10-20 mm. Jedná se o pohlavně zralou část dospělé tasemnice, která je naplněna vajíčky. Každá tasemnice klade 100 000 vajíček. Způsobují bolesti břicha a alergie a mohou také způsobit záchvaty v mozku a vážné poškození nervového systému.

Paraziti v lidských střevech – příznaky:

Pokud je imunitní systém oslabený, možnost nákazy střevními parazity je větší. Také to, které příznaky se objeví, závisí na imunitě:

– zácpa (zácpa, absence stolice) – při velkém počtu parazitů může dojít k ucpání střev,
– průjem – s přítomností krve,
– plynatost a plyny,
– červi ve stolici – přítomnost dospělých parazitů v stolice,
– zpomalený metabolismus,
– neustálý hlad – paraziti jedí potravu, která se dostává do těla,
– ztráta chuti k jídlu,
– bolesti břicha,

– chudokrevnost – parazité se živí červenými krvinkami (erytrocyty),
– svědění – v důsledku vajíček parazitů,
– vyrážka – ekzém (způsobený tasemnicí), vředy, suchá kůže atd.,
– podrážděnost,

– chronická únava – vyčerpání, úzkost atd.,

– nespavost – noční můry, skřípání zubů ve spánku atd.,
– rakovina – když parazit napadne orgán (děloha, ledviny, játra atd.), v těle je přítomen isopropylalkohol (IPA), který vytváří příznivé podmínky pro aby se parazit usadil v orgánu.

Paraziti ve střevech – přenos na ostatní

Při nedostatečné hygieně rukou se mohou střevní paraziti snadno přenést na jiné osoby. To se týká zejména mytí rukou po defekaci, kontaktu se zvířaty a při cestách do zahraničí.

Paraziti ve střevech – diagnostika

Přítomnost vetřelce ve střevech se zjišťuje laboratorním vyšetřením stolice. Je důležité určit typ parazita a závažnost infekce. Analýza se musí opakovat, aby se potvrdilo, že parazit byl odstraněn.

Lék proti parazitům ve střevech

Kromě neustálého dodržování osobní hygieny a dodržování hygienických pravidel může lékař předepsat tablety proti střevním parazitům, aby se zastavil přenos na ostatní v okolí.