Kdo potřebuje kolik spánku?

Rozdíl v potřebě spánku vyplývá z mnoha biologických faktorů. I přes tuto skutečnost se mnozí experti shodují v tom, že primárním určujícím faktorem je spotřeba mentální energie. Tvrdí, že ženy prostě používají svůj mozek více než muži. Jim Horne, ředitel Výzkumného centra spánku při Loughborough univerzitě v Anglii, vysvětluje pro australské noviny:

„Jednou z nejhlavnějších funkcí spánku je umožnit mozku zotavení a regeneraci. Během hlubokého spánku se mozková kůra (která je odpovědná za myšlení, paměť a jazyk) odpojí od smyslů a podstupuje regenerační proces.“

Čím více používáte mozek během dne, tím víc regenerace vyžaduje v noci, a tedy tím víc spánku potřebujete. Ženy přivykly multitaskingu, tedy dělají několik věcí najednou a jsou také flexibilnější. Výsledkem pak je, že ženy používají svůj mozek více než muži. Tímto se naznačuje, že i muži by potřebovali více spánku, pokud by intenzivněji využívali svůj mozek během dne.

„Muži, kteří mají náročné povolání, vyžadující si velké množství rozhodování a postranního rozmýšlení, budou vyžadovat více spánku než průměrní muži – byť zřejmě stále ne tak mnoho, jako ženy“, uvádí Horne.

článek pokračuje na další stránce..