Příznaky

Když je hladina kyseliny mléčné v těle velmi vysoká, mohou se objevit následující příznaky:

  • bolest v palci u nohy
  • intenzivní bolest nebo zánět kloubů
  • potíže s močením
  • tachykardie
  • bolest kolene
  • ledvinové kameny
  • únava

Váš lékař by měl provést důkladné vyšetření, aby zjistil, zda máte tento problém, a předepíše léčbu.

Bolest kloubů způsobuje nepohodlí, ale lze přijmout opatření ke zmírnění problému, jako jsou studené obklady na bolavé klouby.

REKLAMA

Výživa je důležitá a může působit jako preventivní opatření. Pokud však zaznamenáte zhoršení příznaků, určitě navštivte svého lékaře.

Mrtvice: 11 rizikových faktorů ke kontrole

Cévní mozková příhoda vezme život jedné osobě každé čtyři minuty na celém světě. Nikdo není v bezpečí před touto nemocí: ohroženi jsou muži a ženy, starší a velmi mladí lidé, ti, kteří vedou zdravý životní styl, a ti, kteří zanedbávají své zdraví. Pro snížení rizika je důležité znát rané příznaky onemocnění a poradit se s lékařem, jakmile máte podezření na onemocnění u sebe nebo u svých blízkých. Stejně důležité je však vědět, jaké faktory mohou zvýšit riziko onemocnění, a pečlivě sledovat své zdraví, pokud se nacházíte ve zvláštní rizikové zóně.

Vysoký krevní tlak

Nejvýznamnějším rizikovým faktorem mrtvice je vysoký krevní tlak. V tomto bodě jste dokonce ohroženi, pokud váš „horní“ tlak překročí 130 a pokud zůstane na 140 a více po dobu dvou týdnů nebo déle, okamžitě navštivte svého lékaře a proveďte opatření. Kromě léků je pro normalizaci krevního tlaku důležité snížit příjem soli, přestat kouřit a pít alkohol, cvičit a přehodnotit každodenní stravu, vyloučit lehké sacharidy, mononenasycené tuky a potraviny, které zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu .

Vysoký cholesterol

Arteriální usazeniny cholesterolu mohou narušit normální průtok krve, narušit normální přívod krve do mozku a nakonec vést k mrtvici. Bezpečná hladina celkového cholesterolu je 200 a zvýšené riziko cévní mozkové příhody začíná na 240. Důležité je především sledovat hladinu lipoproteinů s velmi nízkou hustotou (VLDL) – právě jejich nadbytek vede k ukládání nebezpečných plaků na stěny krevních cév, což zužuje tepny a brání jim v normálním fungování. průtok krve Pravidelně kontrolujte a sledujte hladinu cholesterolu a také sledujte svůj jídelníček: pokud se ukazatele zvýší, stojí za to snížit spotřebu cukru, lehkých sacharidů a nasycených tuků. Vyplatí se jíst tučnější ryby, olivový olej, další produkty, které obsahují mononenasycené tuky, stejně jako si každý den najít čas a příležitosti na fyzickou aktivitu – alespoň na procházky.

Srdeční choroba

Fibrilace síní patří mezi onemocnění, která výrazně zvyšují riziko cévní mozkové příhody. Riziko ale mohou představovat i jiná srdeční onemocnění. Stojí za to promluvit si s lékařem, mohl by si myslet, že je nutné vám dát prášky na ředění krve. A samozřejmě nezapomínejte na diety a mírnou srdeční zátěž – podpoří zdraví srdce i cév.

Diabetes

Diabetes 2. typu je sám o sobě nebezpečným onemocněním a může způsobit další komplikace. Cukrovka tedy zvyšuje riziko srdečních, ledvinových a mozkových příhod – šance na vznik této nemoci je u lidí s cukrovkou 1,5krát vyšší. Proto je velmi důležité kontrolovat hladinu cukru v krvi, vyhýbat se nebezpečným výkyvům a dodržovat zdravou výživu. A je velmi důležité přestat kouřit, to je další faktor, který zvyšuje nejen riziko mrtvice, ale i cukrovky.

Zneužití alkoholu

Pokud jde o riziko mrtvice, nemůže existovat žádná bezpečná dávka alkoholu: i malé množství vína nebo silnějšího nápoje mohou značně zvýšit riziko této nebezpečné nemoci. Pokud mluvíme o pravidelné konzumaci, pak je mrtvice téměř nevyhnutelná: pro ženy začíná „červená zóna“ jednou porcí silného alkoholu denně, pro muže – dvěma.

Závislost na dietních nápojích

Jedna porce nápoje slazeného umělou náhražkou cukru denně zvyšuje riziko mrtvice trojnásobně. Nebezpečné pro kardiovaskulární zdraví jsou i džusy a slazené nápoje, ale pokud máte na výběr, je lepší si je vybrat – kupodivu jsou zdravotní rizika „dietních“ nápojů mnohem závažnější. Nejlepší je však zvolit vodu nebo mléko.

Kouření

S každou vykouřenou cigaretou se mrtvice blíží: kouření zvyšuje hladinu „špatného cholesterolu“ a zároveň snižuje hladinu „dobrého“ cholesterolu. V důsledku toho se cévy zužují a jejich stěny se stávají méně elastickými. Přestat kouřit je nejdůležitějším způsobem prevence mrtvice. Je lepší to udělat co nejdříve.

Nadváha

Pokud je váš index tělesné hmotnosti (BMI) vyšší než 30, jste s největší pravděpodobností ohroženi: zde začíná obezita, která následně zvyšuje riziko vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Pokud je to váš případ, pozorně sledujte svůj zdravotní stav a snažte se udržet BMI pokud možno v normálním rozmezí.

Hormonální substituční terapie

Konečné rozhodnutí o bezpečnosti hormonální substituční terapie (HRT) během menopauzy ještě nepadlo. Nicméně v roce 2017 Studie zahájená Severoamerickou společností pro výzkum menopauzy potvrdila, že užívání HRT zvyšuje riziko mrtvice. Proto před rozhodnutím o zahájení léčby nezapomeňte posoudit riziko cévní mozkové příhody a určitě se poraďte se svým lékařem.

Stres

Chronický stres je dalším faktorem, který výrazně zvyšuje riziko mrtvice. Je to především proto, že při stresu stoupá krevní tlak, takže je důležité naučit se relaxovat a zmírnit následky stresu.

Antikoncepce

Užívání perorální antikoncepce, zejména v kombinaci s faktory, jako je kouření, vysoký krevní tlak nebo cukrovka, také zvyšuje riziko mrtvice. Je důležité na to pamatovat při výběru metody antikoncepce a nezapomeňte informovat svého lékaře, pokud máte nějaké zdravotní potíže, které by vám mohly způsobit náhlou mozkovou příhodu.