Seznam potravin, které pomáhají při pálení žáhy

Zázvor

Zázvor má výrazný protizánětlivý účinek, má uklidňující účinek na nervový systém a absorbuje žaludeční kyselinu. Jak připravit léčivý nápoj: Recept: nakrájejte několik tenkých plátků zázvoru a zalijte je vroucí vodou. Nápoj pijeme před jídlem, nepřidáváme cukr.

Banány

Jak již bylo uvedeno výše, ovoce kyselé chuti (pomeranč, grapefruit, různé bobule) často způsobuje pálení žáhy. A banány jsou zásadité ovoce, mají tendenci snižovat hladinu kyselosti v žaludku a zmírňovat příznaky pálení žáhy.

Jogurt

Přírodní nízkotučný jogurt bez ovocných přísad „zklidňuje“ projevy pálení žáhy.

Meloun

Meloun je také zásadité ovoce, může neutralizovat kyselinu. Meloun se přidává do ovocných koktejlů, smoothies nebo se konzumuje samostatně jako lahodný dezert.

Zelená zelenina

Zelená zelenina je zdravá z mnoha důvodů. Patří mezi ně kapusta, chřest, špenát, květák, růžičková kapusta, hlávkový salát. Všechny druhy zeleniny uvedené výše mohou léčit pálení žáhy, protože jsou to potraviny s vysokým pH.

Ovesné vločky

Je to obecně univerzální produkt pro zažívací potíže. Ovesné vločky uklidní žaludek a pomohou proti pálení žáhy. Jedna podmínka: doporučuje se vařit ne v mléce, ale ve vodě. Nezaškodí přidat do kaše nasekaný banán.

Žvýkačka

Indukuje slinění. A sliny mají tendenci vyplavovat kyselinu ze stěn jícnu. Pokud vás pálí žáha, nehledejte máta peprnou. A žvýkat to výhradně po jídle, ne na lačný žaludek.
Je užitečné si uvědomit, že každý organismus je individuální. A u některých specifická jídla vyvolávají pálení žáhy, zatímco u jiných ne. Při výběru jídla poslouchejte své vlastní pocity a vyjměte z jídelního lístku pokrmy, po kterých pocítíte zjevné nepohodlí při trávení. 

Pokud korekce výživy nepomůže a pálení žáhy přetrvává po dlouhou dobu, má smysl obrátit se na gastroenterologa, který jistě pomůže zjistit příčinu tohoto jevu a předepsat správnou léčbu ve spojení se speciální  dietou.

Zdroj:Econet.ru