Šrucha jako přírodní lékárna

Její nať obsahuje až 2,2% bílkovin, 0,5% vynikajících tuků, 6,5% sacharidů, 1,2% vlákniny a 2,2% minerálů (zejména draslíku, hořčíku, vápníku, železa, fosforu a stopových prvků). Je bohatá na vitamin C i provitamin A, ale i vitamíny B1, B2. Obsahuje i glykosidy, slizy, saponiny, hořčiny, silice, flavonoidy a organické kyseliny (citrónovou, askorbovou, asparagovou, glutamovou).

Je to zelenina s nejvyšším obsahem vzácných omega-3 mastných kyselin (100 g listů obsahuje 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové), které jsou výrazně kardiostimulace, protizánětlivé i imunostimulační, mají antidepresivní účinky, pomáhají při hypertenzi i při diabetu 2. typu. Kromě toho obsahuje i důležité biogenní aminy jako noradrenalin a dopamin, které výrazně zlepšují naši náladu.

Z šruchy se konzumují tak listy, jakož i dužnaté stonky, které řežeme nejlépe za mládí, už tři až čtyři týdny po výsevu, neboť je to velmi rychle rostoucí rostlina. Tehdy je jejich chuť příjemná, nakyslá, jemně kořeněná se slaným nádechem. Když rostlina začne kvést, její listy zpevní a získají ostřejší chuť – té se zbavíme, pokud listy na chvíli ponoříme do horké vody.

Šrucha má moc uklidnit nás, a dokonce prý zpomalit stárnutí! Surové lístky je vhodné žvýkat jako prevenci paradentózy nebo jejím počátečních stádiích, a to alespoň 4krát za den (tři až pět minut). Obklady z čerstvé Pomačkáním rostliny se využívají při zánětu očního víčka a spojivek.

Zdroj:moodline