4) Brukvovitá zelenina

Pokud se léčíte s poruchou štítné žlázy, pak byste se alespoň nějakou dobu měli určitě vyhýbat brukvovité zelenině. I když je zdraví velice prospěšná, měli byste ji na chvíli nahradit jinou zeleninou.

Při nedostatku jódu, kdy brukvovitá zelenina hraje ve vaší stravě důležitou roli, vás toto omezení může poněkud znepokojovat. Ale pokud budete konzumovat různé druhy zeleniny, které uspokojí všechny vaše nutriční potřeby, pak byste se neměli trápit tím, kolik brokolice za den sníte.

5) Káva

Pokud trpíte poruchou štítné žlázy, pak byste neměli konzumovat nadměrné množství kávy. Konzumace normálního, průměrného množství kávy denně by vás nemělo znepokojovat, ale neměli byste zapomínat na to, že káva může vážně poškodit vaše nadledvinky a následně vyvolat adrenální únavu a různé poruchy funkce štítné žlázy.

Pokud pijete kávu, tak nadledvinky do těla vylučují adrenalin a noradrenalin. Takže pokud jste mladí a pijete nadměrné množství kávy denně, tak je z výše uvedených důvodů rozumné pití kávy omezit.

6) Lepek

Konzumace potravin bohatých na lepek je pro tělo vždy škodlivá, protože lepek obsahuje gliadin – protein, který je pro tělo cizí. Jelikož štítná žláza obsahuje transglutaminázu – enzym velice podobný gliadinu, dochází při konzumaci lepku k napadání gliadinu a zároveň i jemu podobného enzymu.

Pokud konzumujete lepek, pak může v následujících 6 měsících dojít k poškození štítné žlázy. Jestliže trpíte autoimunitní poruchou štítné žlázy, pak je důrazně doporučováno provádět pravidelné testy na nesnášenlivost lepku a celiakii.

Bez ohledu na vaši stravu byste stále neměli zapomínat na to, že správná funkce štítné žlázy je pro vaše zdraví velice prospěšná.

Je důležité uvést, že některé z výše uvedených potravin, např. zelí, jsou zdraví spíše prospěšné než škodlivé, a některé, jako třeba smažená jídla, jsou škodlivé ve všech ohledech a měli byste se jim vyhýbat, i když jste zcela zdraví.

K udržení celkového zdraví a vitality je nezbytné udržovat dobrou funkci štítné žlázy. Proto konzumujte potřebné a zdraví prospěšné živiny a vyhýbejte se těm škodlivým.