Studie zjistila, že tymiánový olej působí lépe než Ibuprofen.

Tým výzkumníků z íránské Univerzity potvrdil, že tymián mj zmírňuje bolest při silné menstruaci a to ještě lépe než Ibuprofen. Studie zahrnovala 84 vysokoškolských studentek, které trpěly silnou menstruací. Byli ve věku 15 až 24 let a všem diagnostikovali obtíže při dysmenorey. Tento stav se projevuje bolestivými křečemi, které mohou být doprovázeny závratěmi, bolestí hlavy, nevolností a bolestí páteře.

Další zdravotní přínosy tymiánového oleje

Antiseptikum: Je to silný antiseptický prostředek, který chrání před vznikem infekcí ve vředech a ranách na pokožce. Jeho antiseptické účinky se připisují přítomnosti karyofylénu a kamfen.

Tonikum: Posiluje srdce, trávicí systém, nervový systém, oběhový systém, svaly a pokožku.

Zvyšuje krevní tlak: Je prospěšný pro lidi, kteří trpí na nízký krevní tlak . Tito lidé jsou vystaveni vyššímu riziku, že budou mít závratě a také hrozí riziko ztráty vědomí. Tymián udržuje krevní tlak v rovnováze tím, že ho přirozeně zvyšuje.

Působí protirevmaticky: Tymiánový esenciální olej uvolní ucpané cévy a nahromaděnou kyselinu močovou v krvi. Oba tyto faktory způsobují revmatismus, dnu a artritidu. Tymián je diuretikum a usnadňuje vyplavování toxických látek ven z těla. Jelikož má i stimulující vlastnosti, zvyšuje cirkulaci krve.

jiné použití

– Jako diuretikum je prospěšný při léčbě infekcí močového měchýře a vylučovacího systému.

– Ničí plísně na nehtech.

– Zabíjí parazity.

– Používá se jako repelent proti hmyzu.

– Používá se k léčbě kvasinkové infekce.

– Nachází se v přírodních dezinfekčních prostředcích na ruce.

– Zředěný olej nebo rozdrcený tymián se používá jako první pomoc při štípnutí hmyzem.

– Přidejte tymiánový olej na horký obklad a zmírníte bolest při dně, ischiasu, bolesti svalů, revmatické bolesti, bolest podvrtnutí kotníku a bolest při sportovním zranění.

– Aplikujte neředěný tymiánový olej na bolavé nohy, ránu po kousnutí zvířetem a na vyrážky. Pokožku nakrémujte.

– Použijte 1% roztok do praní, díky čemuž docílíte antibakteriální účinek.

– Použijte ho jako vlasové tonikum, mýdlo na obličej nebo k léčbě bradavic, či akné.

– Bylo vědecky dokázáno, že thymol, aktivní sloučenina v tymiánová oleji, urychluje hojení ran tím, že zvyšuje průtok krve v pokožce.

– Thymol chrání zdravé tuky v buněčných membránách.

Zdroj.Dobrenoviny.sk