Tymián dokáže tak rychle pomoci s kašlem a zapáleným hrdlem

Tymián je jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik a má antiseptické a dezinfekční účinky. Pomáhá při nemocech z nachlazení, při zánětech dýchacích cest a problémech s trávením. Pomáhá při astmatu, bronchitidě, suchém, dráždivém, suchém i černém kašli. Také velmi významně usnadňuje vykašlávání hlenů. Na výrobu domácího sirupu můžeme použít sušený tymián v sáčku zakoupeném v potravinách. Použít však samozřejmě můžete i ten čerstvý. K tymiánu se může přidat i Sléz – květ má protizánětlivý účinek, sirup bude tak ještě silnější.

Na výrobu sirupu potřebujeme:

200 g cukru,

250 ml vody,

1 bal sušeného tymiánu

Volitelné: 3 lžíce Slézové květu

postup:

Cukr s vodou vaříme na mírném ohni asi 20 minut tak, aby se neodpařilo hodně vody. Odstavíme, vsypeme obsah sáčku sušeného tymiánu, Slézové květ a necháme zcela vychladnout. Sirup scedíme, nalijeme do lahvičky a podáváme denně 3-4x za lžičku. Sirup má velmi příjemnou chuť, bez problémů ho vypijí i děti. Nezapomeňte, že účinek každého léčiva se výrazně projeví až po 2-3 dnech. Tento sirup zabírá určitě.

Zažene stres a úzkosti

Tymián je výborný nejen na fyzické nemoci a infekce, ale dobře působí i na psychiku a nervový systém. Jeho užívání blahodárně ovlivňuje potíže jako jsou stres, deprese, úzkosti, chronická únava či nespavost. Pro tyto účely je nejlépe si ze sušeného tymiánu připravit čaj.

Zalijte 1 lžičku sklenicí vroucí vody, nechte 5 až 10 minut louhovat, pak čaj sceďte a vypijte, nejlépe večer alespoň 1 až 2 hodinu před spaním.

Pro potlačení stresu během dne ho užijte dopoledne.

Čaj z Tymiánu – při nachlazení, kašli a trávicích problémech

Čaj si připravíme z jedné čajové lžičky sušeného tymiánu, kterou zalijte 2 až 2,5 dcl vody. Tuto směs přivedeme do varu a následně vypneme. Čajovou směs necháme louhovat cca 10-12 minut. Následně čaj slijeme a ještě teplý vypijeme.

Užíváme maximálně 3x denně. Není vhodný pro dlouhodobé užívání.

Pozor – tymián není vhodný pro těhotné ženy a lidi se srdečními poruchami.

Pokračování na další straně