# 5. Pomohou vám zhubnout

Díky vysokému obsahu bílkovin jsou vejce velmi sytá. Pomáhají také budovat svaly.

# 6. Postarají se o zdraví mozku

Cholin je živina, která prospívá vývoji mozku plodu, novorozence a dokonce i starších lidí! Jíst vejce nám poskytne tuto důležitou přísadu. Díky ní si užijeme dobrou paměť déle. Jedno vejce nám může poskytnout 28% potřeby cholinu.

# 7. Budou chránit vaše oči

Riziko katarakty a katarakty lze snížit zahrnutím špenátu, vajec a brokolice do vaší stravy. Zásoba luteinu a zeaxanthinu je pro náš zrak velmi důležitá. Tyto chemické sloučeniny ovlivňují to, jak vidíme v noci, chrání oči před škodlivými účinky slunce a zpomalují vývoj šedého zákalu až o 50%.

# 8. Poskytují bílkoviny nejvyšší kvality

Už ve škole nás učili, že bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Opravuje naše svaly a rozvíjí je. Bílkoviny lze nalézt v mléčných výrobcích, mase, luštěninách, ale vejce jsou považována za jejich nejlepší zdroj.

# 9. Budou chránit kosti

Vejce obsahují mnoho vitaminu D, který je nezbytný pro udržení zdravých kostí, protože je zodpovědný za vstřebávání vápníku. Studie ukázaly, že vejce by měla být konzumována profylakticky, aby byla chráněna před osteoporózou.

# 10. Zlepší stav nehtů a vlasů

Aminokyseliny, síra a mnoho dalších minerálů a vitamínů obsažených ve vejcích pozitivně ovlivní vzhled našich vlasů a nehtů. Navíc zrychlí jejich růst.

Závěr tedy je, že vejce jsou chutná a zdravá. Stojí za to zahrnout je do své každodenní stravy. Pamatujte však, že stojí za to se předem poradit s lékařem.

Zdroj.dylo.pl