Petržel může zlepšit hladinu cukru v krvi

Kromě cukrovky může být vysoká hladina cukru způsobena nezdravou stravou nebo nedostatkem pohybu.

Zvýšená hladina cukru v krvi může zvýšit riziko zdravotních komplikací, jako je inzulínová rezistence , cukrovka , srdeční choroby a metabolický syndrom .

Studie na zvířatech ukazují, že antioxidanty v petrželce mohou účinně snížit vysokou hladinu cukru v krvi. Například studie na potkanech s diabetem 1. typu zjistila, že ti, kteří dostávali petrželový extrakt, měli větší snížení hladiny cukru v krvi a zlepšení funkce slinivky ve srovnání s kontrolní skupinou.

Spolu s vyváženou stravou může přidání petržele do vaření pomoci podpořit zdravou hladinu cukru v krvi.

To znamená, že studie na lidech jsou potřebné k lepšímu pochopení účinků petržele na hladinu cukru v krvi.

Petržel může prospívat zdraví srdce

Srdeční onemocnění, jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice , jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. Nezdravá strava, nedostatek pohybu, kouření a zvýšená konzumace alkoholu, to vše může přispívat k onemocnění srdce.

Petržel obsahuje mnoho rostlinných sloučenin, jako jsou karotenoidy , u kterých bylo zjištěno, že prospívají zdraví srdce. Bylo například prokázáno, že strava bohatá na karotenoidy zlepšuje rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je chronický zánět , stejně jako vysoký krevní tlak a LDL („špatný“) cholesterol .

Kromě toho studie ukazují, že může snížit riziko ischemické choroby srdeční . 12letá studie 73 286 sester zjistila inverzní korelaci mezi karotenoidy ve stravě a výskytem ischemické choroby srdeční. Další velká studie 13 293 lidí, kteří byli sledováni po dobu až 18 let, zjistila, že lidé s vyšší hladinou karotenoidů v krvi měli také nižší úmrtnost na srdeční choroby ve srovnání s těmi, kteří měli nižší hladiny karotenoidů.

Petržel také obsahuje vitamín C , silný antioxidant, který může prospívat zdraví srdce. Studie na 13 421 lidech zjistila, že lidé s nejvyšším příjmem vitaminu C měli výrazně nižší riziko srdečních onemocnění ve srovnání s těmi, kteří jej přijímali nejnižší.

Petržel může pomoci zdraví ledvin

Vaše ledviny jsou důležité orgány, které neustále filtrují krev, odstraňují odpadní a přebytečnou vodu, která se pak vylučuje močí.

Někdy nedostatečná hydratace změní hustotu moči a mohou se tvořit kovové usazeniny . Ty vedou k bolestivému stavu zvanému ledvinové kameny . Studie na potkanech s ledvinovými kameny zjistila, že ti, kteří byli léčeni petrželkou, měli snížené vylučování vápníku a bílkovin močí a také zvýšené pH moči ve srovnání s kontrolní skupinou.

Bylo také prokázáno, že petržel má protizánětlivé vlastnosti díky svým antioxidačním flavonoidům , karotenoidům a vitamínu C.

Kromě toho může petržel pomoci udržet vaše ledviny zdravé tím, že sníží vysoký krevní tlak , což je hlavní rizikový faktor pro onemocnění ledvin.

Petržel je bohatá na dusičnany , které pomáhají rozšiřovat cévy . To zlepšuje průtok krve a snižuje vysoký krevní tlak. Výzkum ukazuje, že potraviny bohaté na dusičnany, jako je petržel, mohou pomoci udržet zdravou hladinu krevního tlaku .

Protizánětlivé vlastnosti petržele spolu s její schopností regulovat pH moči a snižovat krevní tlak mohou pomoci udržet vaše ledviny zdravé a snížit riziko ledvinových kamenů.

Mějte na paměti, že petržel má relativně vysoký obsah oxalátů , sloučenin, které mohou zvýšit riziko ledvinových kamenů. Odborníci však pouze doporučují lidem s hyperoxalurií omezit příjem oxalátů.

Petržel: Další dobré zdravotní vlastnosti

Petržel může zlepšit vaše zdraví následujícími způsoby:

  • Antibakteriální vlastnosti : Petržel obsahuje esenciální oleje, včetně apiolu a myristinu, které mají antibakteriální aktivitu a bojují proti potenciálně škodlivým bakteriím, jako je Staphylococcus aureus.
  • Může prospět zdraví kostí : Je bohatý na vitamín K, draslík, hořčík a vápník, které jsou nezbytné pro zdraví kostí.
  • Může posílit imunitní systém : Výzkumy ukazují, že apigenin (antioxidant v petržele) reguluje imunitní funkce, snižuje záněty a zabraňuje poškození buněk.
  • Může zlepšit zdraví jater : Studie na krysách s cukrovkou zjistily, že extrakt z petržele může zabránit poškození jater a zlepšit jejich funkci.

Zdroj.Iatropedia.gr