2. Modré ryby: tuňák a losos.
Nedávno tyto druhy ryb měly špatnou pověst. A přesně proto, že je to „tuk“. Tento tuk byl považován za špatný pro naše zdraví.
Ale modrý rybí olej obsahuje aminokyselinu s úžasnými zdravotními přínosy. Jedná se samozřejmě o omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají vyrovnávat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Látky, které tvoří modrou rybu, nám tedy pomáhají čistit tepny.
Pokud tedy do své stravy přidáte omega-3 mastné kyseliny, budete se brzy cítit mnohem lépe.


3. Ovesné vločky.
Pokud uvažujete o tom, jak nahradit pšenici, podívejte se na ovesné vločky. Není v ní tolik uhlohydrátů a ty, které patří, patří k tzv. „Pomalým“.

Ovesné vločky nám budou moci poskytnout energii, kterou potřebujeme, abychom byli aktivní, a také zajistit normální metabolismus (to znamená, že se později nezmění na tuk). Kromě toho je ovesné vločky bohaté na vlákninu ve stravě, což znamená, že snižuje schopnost cholesterolu „se přichytávat“ ke stěnám tepen.
Ale i přesto, že dnes najdete velké množství potravinářských výrobků, které obsahují ovesné vločky, musíte být velmi opatrní, protože ne všechny jsou stejně užitečné. Ovesné vločky mohou být smíchány s trans-tuky!
Nejlepší je tedy zvolit ovesné mléko nebo celé zrno.


4. Sója.
V zásadě jsou všechny luštěniny vhodné pro zamýšlený účel, ale sója je nejvýhodnější varianta.
Isoflavony, které jsou součástí jeho nutričního složení, významně snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
V současné době je snadné najít sóju: prodává se v jakémkoli supermarketu ve formě nápojů, v konzervách a také ve zpracovaných potravinách, jako je tofu. Pokud jste to nezkoušeli, doporučujeme vám to.
Tento produkt se vám může na první pohled zdát bez chuti, ale díky tomu je perfektním doplňkem vašich oblíbených receptů, protože se dobře hodí u mnoha ingrediencí.


5. Rajčata.
Rajčata jsou bohatá na lykopen a jsou silným antioxidantem. Ale proč se ptáte, jsou zapotřebí antioxidanty, jak pomáhají čistit tepny?
Faktem je, že oxidační procesy v krvi jsou někdy příčinou ucpaných tepen. A antioxidanty (jak název napovídá) se s nimi mohou vypořádat a vše vrátit zpět do normálu.
Ale nejlepší na rajčatech je jejich univerzálnost. Koneckonců mohou být použity k výrobě různých salátů, studených polévek a zeleninových koktejlů.
Zdůraznili jsme těchto 5 potravin, protože je snadné je najít a usnadňují vám vštěpování zdravých stravovacích návyků. Bude to dobrý začátek a poté budete pokračovat ve výzkumu a objevování (někdy znovuobjevování) určitých potravinářských výrobků pro sebe.

Zdroj:Branium.ru