Pampeliškový sirup se snadno připravuje sám. K tomu potřebujeme:

cca 300-500 pampelišky,
1 litr vody,
1 kg cukru,
šťáva ze 2 citronů (volitelně).


Květy pampelišky by měly být opláchnuty vodou a poté vařeny v 1 litru vody po dobu 15 minut. Odvar nechejte jeden den stranou, přeceďte, přidejte cukr a citronovou šťávu. Vše znovu podusíme po dobu 2 hodin, dokud se tekutina nestane medovou. Pampeliškový sirup by měl být nalit do sklenic nebo skleněných lahví a uzavřen. Po otevření by měl být med spotřebován do týdne, zatímco uzavřené nádoby mohou být skladovány po dlouhou dobu.

Užívání pampeliškového sirupu?

Pampeliškový sirup je užitečný při léčbě onemocnění, jako je kašel, infekce dýchacích cest, zažívací potíže (stimuluje sekreci žaludečních šťáv), záněty dýchacích cest (močopudné), onemocnění jater a aterosklerózu. Podporuje také léčbu anémie a očistu těla od toxinů (urychluje metabolismus).

Kontraindikace užívání pampeliškového sirupu

  • Pampeliškový sirup se nedoporučuje osobám trpícím žaludečním vředem a obstrukcí střev nebo žlučovodů.
  • Samotná pampeliška má účinek regulující hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pampeliškový sirup se však kvůli obsahu cukru nedoporučuje diabetikům.
  • Může způsobit alergii u lidí alergických na jiné rostliny z čeledi Asteraceae, jako je heřmánek, artyčok, slunečnice nebo ostropestřec mariánský.
  • Pampelišková šťáva dostupná v lékárnách se kvůli obsahu ethanolu (alkoholu) nedoporučuje pro děti a těhotné ženy.

Zdroj:tronazdrowia.pl