Natrhejte přibližně 400 pampeliškových květů, vložte je do velké zavařovací sklenice (nebo několik menších) a zalijte je třemi litry vody.

Potom přidejte 4 citrony a 4 pomeranče nakrájené na plátky a směs nechte odstát 24 hodin.

Druhý den přeceďte směs přes látku a tekutinu přelijte do hrnce. Přidejte 4 dcl cukru, zamíchejte aby se rozpustil, přiveďte to do varu a na mírném ohni vařte přibližně 90 minut. Často míchejte.

Po dovaření, když je sirup zhoustlý, přelijte sirup do sterilizovaných skleněných nádob (lijte pomalu, aby sklenice nepraskly od tepla).

Tento sirup je výborný k léčbě kašle, nachlazení a bronchitidy. Může být podáván i dětem.

Jak si vyrobit pampeliškový čaj

Natrhejte listy pampelišky a vysušte je na vzduchu. Z vysušených listů si pak běžným způsobem připravte pampeliškový čaj.

Čaj pijte vždy čerstvý, můžete si ho dosladit medem. Med však přidávejte a čaj míchejte vždy jen dřevěnou, ne kovovou lžičkou.

Kořen pampelišky léčí rakovinu

Mocné léčivé účinky pampelišky jsou známé již po celá staletí. V současnosti však nejnovější vědecký výzkum ukázal, že její kořen je také účinným lékem na rakovinu.

Pro využití kořene na léčbu je nutné ho očistit, oloupat, nařezat na malé kousky a vysušit na čerstvém vzduchu pro budoucí použití.

Zejména je třeba jej rozložit na velký tác nebo plech z trouby, umístit na suchém místě s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a nechat sušit 13 až 14 dní. Jakmile se kořínky stanou na dotek křehké, jsou již dostatečně suché.

Kořen uložte ve skleněných uzavíratelných nádobách na suchém a tmavém místě, maximálně 12 měsíců.

Kořen pampelišky pročišťuje ledviny, žlučník, játra a lymfatický systém. Využívá se proto nejen při léčbě rakoviny, ale i při onemocněních jako:

  • žlučové kameny
  • artritida a revma
  • zácpa
  • žloutenka a jiná onemocnění jater
  • akné a ekzémy

Kořen pampelišky je také extrémně vhodný k léčbě ženských obtíží, zejména při předcházení onemocnění prsů jako jsou rakovina, cysty, nádory či problémy týkající se produkce mateřského mléka a kojení.

Recept na čaj z kořene pampelišky

Vezměte 10 gramů (4 čajové lžičky) sušeného pampeliškového kořene, vložte ho do hrnce a zalijte 0,6 litrem vody.

Přiveďte vodu do varu, zmírněte teplotu, překryjte přikrývkou a na mírném ohni povařte 5 až 10 minut.

Poté nechte čaj vychladnout. Užívejte 3 sklenice denně (3 x 2 dcl).