Cukr – účinky na zdraví
Průkopnický objev učinili vědci z University of Columbia, kteří analyzovali stravu téměř 2226 důchodců během 7 let. Zjistili, že riziko vzniku demence se zvyšuje s množstvím spotřebovaného cukru.

Vědci vzali v úvahu jak cukr přítomný ve výrobcích, tak cukr přidaný samostatně. Respondenti, kteří do kávy nebo čaje přidali více než 2 a půl čajové lžičky cukru, činili 54 procent. více ohroženi rozvojem demence než lidé, kteří nesladili.

Totéž platí pro denní spotřebu sladkých nápojů a energie. Lidé, kteří přiznali, že jejich strava zahrnuje nápoje obsahující hodně cukru, měli 27 procent. větší riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Kouření, fyzická nečinnost, vysoký krevní tlak, cukrovka a obezita jsou dalšími faktory, které ovlivňují riziko vzniku onemocnění.

Źródło:o2pl