Nedostatek vitaminu B12
8 HLAVNÍCH PŘÍZNAKŮ


Únava
Neustálá únava je první známkou nedostatku vitaminu B12. To zahrnuje také špatnou náladu a ztrátu energie. Příznaky jsou podobné příznakům deprese, proto s tím lidé často chodí k psychologovi. Obecně může dojít k únavě z různých důvodů, neměli byste dělat předčasné závěry, je lepší provést testy.

Svalová slabost
Nedostatek vitaminu B12 způsobuje nejen celkovou únavu, ale také svalovou slabost, letargii a lenost.

Brnění nebo necitlivost
B12 je zodpovědný za produkci červených krvinek, které přenášejí kyslík do buněk. Nízká hladina kyslíku může způsobit mravenčení a necitlivost končetin.

Zhoršení paměti
Všimli jste si, že jste v poslední době začali zapomínat na klíče nebo si nepamatujete jméno osoby, kterou každý den vidíte? Může to být způsobeno nedostatkem vitaminu B12.

Bledá kůže
Kvůli nedostatku tohoto vitaminu mohou být zničeny červené krvinky, které uvolňují žlučový pigment bilirubin. Z toho může kůže blednout. Možná se z vás stává upír, ale s největší pravděpodobností vám chybí B12.

Zhoršení chuti
Tento příznak se vyskytuje asi u poloviny lidí s nedostatkem vitamínů. Na jazyku dochází ke snížení chuťových pohárků, zejména po stranách. Tito lidé mohou ztratit značné množství váhy díky tomu, že jídlo je bez chuti. I když v některých případech dochází ke zvýšení tělesné hmotnosti v důsledku metabolických poruch.

Rozmazané vidění
Ve vzácných případech může nedostatek B12 ovlivnit zrakový nerv, sítnicové cévy, způsobit dvojité vidění, zastínění, rozmazání nebo dokonce dočasnou slepotu.

Emoční poruchy
Vitamin B12 stimuluje produkci serotoninu, pokud to nestačí, může to vést k emočnímu utrpení. To je také vyjádřeno v takových projevech, jako jsou náhlé změny nálady, zvýšená podrážděnost nebo slzavost.

Každý z těchto příznaků jednotlivě naznačuje nedostatek vitaminu B12 a v žádném případě by neměl být ignorován. Pokud si všimnete změny ve svém obvyklém stavu, darujte krev pro hladinu B12 v krvi. Ale co když se deficit potvrdí?


Vše záleží na tom, o kolik je snížena hladina vitamínů. Než začnete užívat vitamíny ve formě léků, poraďte se s lékařem. Předepíše správné dávkování. Existuje jeden důležitý bod – užívání kombinovaných léků. Vitamin B12 funguje pouze ve spojení s kyselinou listovou. A v ideálním případě by se k těmto dvěma měly přidat B1 a B6.


Abyste se vyhnuli nedostatku vitamínů, musíte mírně upravit stravu. Musíte do něj přidat následující produkty: hovězí a hovězí játra, drůbež, kuřecí vejce, obiloviny. Ve skutečnosti se nejčastěji nedostatek vitamínů vyskytuje právě kvůli nevyvážené stravě a také kvůli nadměrné konzumaci kávy. Ohrožení jsou také starší lidé a vegetariáni.
A tady je slíbené video, které vám odhalí tajemství dokonalého oběda ze sta nemocí a řekne vám, které potraviny obsahují vitamín B12.
Velmi často v shonu nevěnujeme pozornost všem těmto příznakům, protože se zdají nevýznamné. Můžeme je odepsat jako stres nebo je jednoduše ignorovat. Prostě to nedělejte, abyste později neléčili mnohem vážnější následky. Postarejte se o sebe a své zdraví!

Zdroj.Fithacker