Recepty z listů černého rybízu

Léčivá voda z listů rybíz

Nalijte čerstvé rybíz, zalijte vroucí vodou a nechte 1 hodinu louhovat. Sceďte a pijte během dne.

Voda z listů černého rybízu, odstraňuje přebytečné množství purinu a kyseliny močové z těla, také se používané jako mírné projímadlo a při problémech s trávením.
Pomáhá zmírnit příznaky tuberkulózy a nachlazení.
Odvar z listů rybízu
Nalijte 300 ml vroucí vody na 50 g sušených listů a vařte 20 minut při nízké teplotě. Sceďte a pití.

Odvar z listů černého rybízu je výborným lékem na záněty ledvin, močového měchýře a otoky.
Odvar z listů černého rybízu pomáhá zničit škodlivé mikroorganismy v trávicím traktu.
Čaj z listů černého rybízu

1 lžička drcených sušených listů se zalije 2 šálky vařící vody.

Nechte louhovat asi 20 minut. Můžete pít tento čaj s medem nebo cukrem.

Je užitečná při ženských chorobách, slabosti a únavě.

Tento čaj můžete pít i během chřipky, rýmy, zánětu močových cest, zavodnění, průjmu, rýmě nebo při bolesti kloubů. Pijte ho 1 – 3 krát.

Sběr 2x během sezóny

Pokud jste nestihli nasbírat listy rybíz po odkvětu květů, můžete je trhat i po sklizni ovoce, v takovém případě se sklízí pouze z prostředních větviček. Na čaje a sušení jsou vhodné výhradně zralé plody. Nasušené plody a listy skladujte v dobře uzavřených nádobách.

Listy a čaje z nich jsou vynikající pomocí při nachlazení, kašli, jako diuretikum při onemocnění močového měchýře a ledvin, při revmatismu, bolesti kloubů, při dně zbavuje tělo přebytečné kyseliny močové a šťavelové, při problémech se žaludkem, proti chřipce, při onemocněních jater a žlučníku ať už při akutní nebo chronické formě.

Pomoc při revmatismu a dně

10-12 kusů usušených lístků zalijeme 0,5 litru vroucí vody a necháme vychladnout. Pijeme půl šálku 4-6 krát denně. Tento čaj odstraňuje kyselinu močovou z kloubů a bojuje proti zánětů.

Na bolavé kolena

Na bolavé kolena používám obklad z rybízu listů. Asi 30 listů listů černého rybízu uvařím v 500 ml vody a necháme 15 minut louhovat přikryté pokličkou. Do odvaru namočím hadřík, dáme na ni listy, přeložíme a ještě horký obklad přiložím na koleno. Přikryji fólií a obvážu teplým ručníkem. Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby.

Zdroj:Ejak