Netřesk střešní nebo skalní ruža.dnes je načastejšie němou ozdobou skalek a kdysi ji lidé pěstovali na střechách domů. Velmi rychle se rozrostla a Lidé věřili, že dům ochrání před bleskem a ohněm – to zejména díky listem plným dužiny. Málokdo však ví, že tato rostlinka je ještě léčivější, jako slavná Aloe Vera. Kromě toho se velmi snadno udržuje (stejně jako jiné sukulenty) a rozmnožuje – po čase vyžene boční růžičky, ty stačí jen odtrhnout a posadit do samostatných květináčů.

Dejte si ji na balkon i do kuchyně

Nebudete litovat, každý list této rostlinky je plný léčivých látek a navíc jde také skvělou přísadu do salátů – stačí umýt, nakrájet a vašemu jídlu dodá příjemnou kyselkavé chuť . Jíst můžete listy i mladé výhonky i jen tak, v nizozemskou jde o oblíbenou pochoutku.

Zázrak pro pokožku

Zatímco na Aloe Vera může může vzniknout alergická reakce, při této rostlince se toho nemusíte obávat. Dužina listu léčí drobné ranky, odřeniny, štípance od hmyzu, ale i kožní záněty, popáleniny, opary a bradavice. Stačí jen odtrhnout list a přiložit si na kůži dužinu.

Listy rozmačkejte a přiložte na modřiny a otoky , i na ztvrdlou kůži na patách. Stačí párkrát zopakovat a problémy jsou pryč.

Podpora na kuří oko: navlhčete kůži kolem kuřího oka a přiložíme něj kousek rozřezaného listu . Upevníme náplastí a necháme působit během noci.

Pokračování na další straně