Překvapilo mě, že konzumace pouhé jedné porce řeřichy může mít za následek produkci významného množství této sloučeniny v krvi.

Otrlým kuřákům se přitom doporučuje dát si řeřichový salát, protože skvěle funguje a zabraňuje škodlivým účinkům uzení.

Balzám na celý organismus
Čerstvě vymačkaná šťáva z řeřichy je známým prostředkem při léčbě ledvinových problémů a kožních onemocnění.

Tato rostlina je bohatá na vitamín C a je výborným pomocníkem při posilování imunitního systému i v boji proti chronickým onemocněním a zánětům.

Je známý jako účinné vlasové tonikum, protože zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje jejich růst a hustotu.

Je výborným pomocníkem při detoxikaci organismu, podporuje čištění krve, stimuluje močení, zvyšuje energii a stimuluje tělesné funkce.

Je nepostradatelný při pročištění plic.

Je všeobecně známo, že řeřicha…

-ulevuje od nemocí dýchacích cest
-pomáhá při srdečních chorobách
-uklidňuje žaludeční a střevní potíže
-pomáhá při onemocnění ledvin a močových cest
-podporuje látkovou
výměnu -čistí plíce a krev
-pomáhá při únavě a malátnosti -příznivé
při cukrovce
-zmírňuje horečku -faxuje
horečku onemocnění jater

  • léčí kožní neduhy -stimuluje
    růst vlasů
    -ulevuje od revmatických onemocnění

Potočarka v kuchařském umění
Využijte bohatství skryté v této krásné a jemné rostlině a zařaďte ji do svého jídelníčku.

Můžete jej použít k přípravě šťáv ze zelené kaše, salátů a koláčů.

Je to vynikající příloha k hlavnímu jídlu a může být skvělým doplňkem polévek a dušených pokrmů nebo sendvičů.

Salát z řeřichy
Listy řeřichy dobře omyjte.

Přidejte na kolečka nakrájenou mladou červenou cibuli a nasekaný česnek.

Přidejte sůl, pepř a pár lžic olivového nebo dýňového oleje a citronovou šťávu.

Salát nechte hodinu stát, poté je připraven k jídlu.

V kombinaci s měkkými sýry (feta, mozzarella, tvaroh, brie, tvaroh) může být tento salát výborným samostatným lehkým jídlem, ale také perfektní přílohou k hlavnímu jídlu.

K přípravě salátu lze řeřichu kombinovat s jinými rostlinami, jako je kopr nebo čekanka.

Čaj z řeřichy
Jednu lžíci čerstvě umyté řeřichy nasekáme nadrobno a zalijeme 2 dcl vroucí vody.

Přikryjte a nechte 15-20 minut stát, poté sceďte.

Pijte 2-3 šálky tohoto čaje během dne.

Šťáva z řeřichy
Jednu hrst čerstvé řeřichy omyjte a nasekejte v odšťavňovači. Do vymačkané šťávy přidejte 1:5 vody (1 dcl šťávy na 5 dcl vody).

Vezměte jednu polévkovou lžíci této šťávy třikrát denně.

Polévka z řeřichy
Ingredience:

2 svazky řeřichy
1/2 kg brambor
1 l polévkového vývaru (nejlépe zeleninového)
sůl, mletý černý pepř, muškátový oříšek (jiné koření dle chuti)

Příprava
Řeřichu dobře omyjeme a nakrájíme. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

Všechny ingredience přidáme do mísy s polévkovým vývarem a necháme přejít varem. Vařte asi 30 minut a podle potřeby dochuťte ke konci vaření.

Vychladlou hmotu můžete nasekat mixérem a získat hustou krémovou polévku.

Poznámka

Řeřichu je vhodné konzumovat čerstvou, protože mražením a sušením se ztrácí mnoho léčivých hodnot.

Konzumace této rostliny se nedoporučuje těhotným ženám.

Nadměrná konzumace může vést k podráždění žaludku, močových cest a močového měchýře.

Pěstování a sklizeň

Spolu s brokolicí, ředkvičkami, květákem, kapustou, růžičkovou kapustou a zelím patří tato bylinná trvalka do čeledi brukvovitých.

Lidově je známá pod mnoha jmény – vodní královna, dragušac, kostriš, bobovec, ugas, ljuti mokriš, krešun, resnik, vodena režuha, garbok, gardun.

Je známá jako vodní rostlina, což naprosto ospravedlňuje fakt, že může růst doslova ve vodě, bez přítomnosti půdy.

Jeho přirozeným prostředím je mokrá voda – řeky, potoky, prameny. Daří se mu výhradně v čistých, neznečištěných oblastech.

Bez ohledu na její původní vodní prostředí je však velmi snadné ji pěstovat na zahradě, a dokonce i ve sklenicích na balkoně.

Potočarka může dorůstat až do výšky 1 m a šířky až 2,5 m.

Jeho listy jsou tmavě zelené, kulaté, masité, šťavnaté a hladké. Kvete od června do října a květy jsou bílé, malé a husté.

Chuť této rostliny je trochu nahořklá, podobná chuti ředkvičky. Během kvetení se chuť rostliny zintenzivňuje a stává se intenzivnější a hořkou.

Proto je nejlepší ji sbírat a konzumovat brzy na jaře, ještě před rozkvětem.

Zdroj:alternativa-za-vas.com