RAKYTNÍK

Je zdrojem vitamínů A, D, E, K a P. Vitamin A, resp. beta karoten, má výrazné antioxidační účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Díky vitamínu D podporuje růst kostí a působí proti nadýmání. Při vnějším použití má antibakteriální a protizánětlivý účinek. Díky účinným látkám, které obsahuje, má antioxidační vlastnosti, zlepšuje trávení a podporuje přirozenou imunitu organismu. Můžete ho použít například jako prevenci vůči virózám jako je chřipka či rýma. Pokud trpíte chronickým kašlem , zkuste si olej z rakytníku nanést na hrudník a dobře ho vmasírovat do pokožky. Díky tomu, že působí jako přírodní antibiotikum , vám pomůže při léčbě.

ZÁZVOR

Působí proti infekcím horních cest dýchacích. Likviduje choroboplodné zárodky a mimořádně silně působí na trávicí soustavu, harmonizuje její činnost. Čerstvý je samozřejmě nejléčivější.

Jak jej užívat

Kousek zázvoru můžete Pravidelně přidávat do domácích mixovaných ovocných nebo zeleninových šťáv – smoothies.
Zázvor můžete také rozmixovat i do oblíbené dýňové polévky. Přidává se do asijských jídel, často se podává k drůbežímu masu s rýží.
Čerstvý zázvor nakrájejte a zalijte horkou vodou. Nechte vyluhovat a přidejte lžičku medu, pijte třikrát denně.

Kdy je užívat?

Preventivně v období zvýšeného výskytu chřipek a zánětů.
Pokud se cítíte unavení a vyčerpaní.
Při začínající nemoci.
I během nemoci, ale nespoléhejte se pouze na přírodní léčbu. Pokud je vám špatně, musíte svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem.
Během rekonvalescence.
Při nachlazení.

MED

Med je jedním z nejlepších přírodních antibiotik. Je to velmi všestranný pomocník při boji s bakteriemi. Zabírá na bolesti v krku, na kašel i zánět průdušek. Je vynikající například ve spojení s nastrouhanou cibulí.

Med dokonce nanesený na kůži podporuje hojení ran a jizev.

Pokračování na další straně…