Červená řepa
V předních příčkách se umístila i červená řepa, která se považuje za zástupce kořenové zeleniny. Nejvíce živin si zachová v syrovém stavu.
Je bohatá, stejně jako špenát, na vitamin C. Je zdrojem B1, B2, hořčíku, zinku, železa a mnoha jiných. Pomáhá i při problémech s cévami. Působí i očistně. Zbavuje tělo špatných bakterií.
Ryby
Co se týče ryb, vědci zjistili, že pravidelně by se měli konzumovat losos, či tuňák. Pro ty odvážnější jsou zde i chobotnice nebo jikry, či mušle.
Všechny tyto pochoutky jsou bohaté na omega-3 nenasytné kyseliny, které napomáhají důležitých procesům v těle. Kapr například vyniká ve vysokém obsahu bílkovin.
Vepřové sádlo
Vepřové sádlo ve zdravém množství také neuškodí. Obsahuje vitamín B, stejně tak i minerály. Tato potravina je považována za zdravou mast. I tuky jsou mimořádně důležité pro správný vývin těla. Tvoří neuvěřitelných 30 procent příjmu potravy.
Vepřové sádlo je dokonce „chudé“ na obsah cholesterolu. Má jen 0,7 gramu. Napomáhá i při prevenci diabetu nebo očních onemocnění. Stejně její složky bojují proti ekzémem.
Přehled pár potravin z žebříčku 100 nejzdravějších:
- mandle
- čerimoja (tropické ovoce)
- okoun (ryba)
- platýs (ryba)
- chia semínka
- dýňová semínka
- mangold (zelenina)
- vepřové sádlo
- nať červené řepy
- chňapat (ryba)
- potočnice lékařská
- římský salát
- listy pampelišky
- jikry
- mražený špenát
- sleď
- čerstvý špenát
- kapr
Nepřehlédněte: 133 potravin z Polska nevyhovělo testům, které prověřilo české Ministerstvo zemědělství. Máte je doma?
Jakož i u všeho, i tady platí, že všeho moc škodí a na to třeba dávat pozor.