Červená řepa

V předních příčkách se umístila i červená řepa, která se považuje za zástupce kořenové zeleniny. Nejvíce živin si zachová v syrovém stavu.

Je bohatá, stejně jako špenát, na vitamin C. Je zdrojem B1, B2, hořčíku, zinku, železa a mnoha jiných. Pomáhá i při problémech s cévami. Působí i očistně. Zbavuje tělo špatných bakterií.

Ryby

Co se týče ryb, vědci zjistili, že pravidelně by se měli konzumovat losos, či tuňák. Pro ty odvážnější jsou zde i chobotnice nebo jikry, či mušle.

Všechny tyto pochoutky jsou bohaté na omega-3 nenasytné kyseliny, které napomáhají důležitých procesům v těle. Kapr například vyniká ve vysokém obsahu bílkovin.

Vepřové sádlo

Vepřové sádlo ve zdravém množství také neuškodí. Obsahuje vitamín B, stejně tak i minerály. Tato potravina je považována za zdravou mast. I tuky jsou mimořádně důležité pro správný vývin těla. Tvoří neuvěřitelných 30 procent příjmu potravy.

Vepřové sádlo je dokonce „chudé“ na obsah cholesterolu. Má jen 0,7 gramu. Napomáhá i při prevenci diabetu nebo očních onemocnění. Stejně její složky bojují proti ekzémem.

Přehled pár potravin z žebříčku 100 nejzdravějších:

  1. mandle
  2. čerimoja (tropické ovoce)
  3. okoun (ryba)
  4. platýs (ryba)
  5. chia semínka
  6. dýňová semínka
  7. mangold (zelenina)
  8. vepřové sádlo
  9. nať červené řepy
  10. chňapat (ryba)
  11. potočnice lékařská
  12. římský salát
  13. listy pampelišky
  14. jikry
  15. mražený špenát
  16. sleď
  17. čerstvý špenát
  18. kapr

Nepřehlédněte: 133 potravin z Polska nevyhovělo testům, které prověřilo české Ministerstvo zemědělství. Máte je doma?

Jakož i u všeho, i tady platí, že všeho moc škodí a na to třeba dávat pozor.