postup:

1. Jako první si připravte lístky máty. Umyjte a vysušte větvičky a potom nastříhejte listy.

2. Umyjte citron a nakrájejte na poloviční plátky nebo kostky. Dejte mátu a citron do hrnce s vařící vodou.

3. Občas promíchejte a vařte spolu asi 20 minut. Pak vývar sceďte přes jemné sítko. Doporučuje se přecedit vývar 2-krát, aby byl zcela čirý.

4. Nalijte scezený odvar zpět do hrnce a přidejte cukr. Vařte dalších 20 – 30 minut. Čím déle vaříte, tím je džem hustší.

5. Nyní přidejte želírovací činidlo Gelfix. Přidejte jej do hrnce před dovařením, dobře promíchejte a vařte ještě 2 minuty.

6. Barva samotného džemu není příliš lákavá a proto můžete přidat zelené potravinářské barvivo. Pak bude mít jasnou smaragdovou barvu. Nyní zbývá už jen naplnit džem do sterilizovaných zavařovacích sklenic a uložit do spíže.

Džem je připraven! Získali jste zdravou a chutnou dobrotu, která vám může kromě výborné chuti poskytnout i úlevu při zdravotních potížích.

Zdroj: takprosto.cc