Proč jsou transmastné kyseliny škodlivé?

Transmastné kyseliny zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu a snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu, což vede k ateroskleróze a riziku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt a mrtvice. Kromě toho transmastné kyseliny způsobují v těle záněty, zvyšují hladinu oxidačního stresu a produkci volných radikálů, které poškozují DNA, bílkoviny a lipidy. Chronický zánět je spojen se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu, srdečního infarktu, mrtvice a autoimunitních onemocnění. Transmastné kyseliny také negativně ovlivňují mozek a poškozují imunitní systém. Onemocnění cévního systému významně ovlivňují funkci mozku a zánět v těle je spojován s neurodegenerativními onemocněními, jako je demence, Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Omezte transmastné kyseliny ve stravě

Proto je třeba věnovat pozornost tomu, co je obsaženo ve stravě. Především je třeba se vyhýbat vysoce zpracovaným potravinám. Výrobky s vysokým obsahem transmastných kyselin je vhodné nahradit zdravějšími alternativami. Světová zdravotnická organizace doporučuje omezit celkový příjem transmastných kyselin na 1 % celkového denního energetického příjmu. Kontrolujte proto etikety a dávejte si pozor na skryté zdroje, jako jsou sušenky, krekry a sladkosti.