Zázvor

Kromě pečení a vaření si můžeme přivolat pomoc i pro lékařské účely. Vyslovuje se po staletí, vše dobré lze najít v zázvoru. Častá konzumace totiž snižuje záněty, svalové křeče, migrénové bolesti. Jeho podpora trávení je známá již od středověku. Experimenty ukázaly, že také snižuje vysoký krevní tlak.

Pro jeho antioxidační a antibakteriální vlastnosti se také vyplatí zařadit do našeho jídelníčku. Pokud chcete zvýšit sexuální apetit sebe nebo svého partnera, vezměte si toto koření! Pár kapek zázvorového esenciálního oleje udělá pleť krásnější a oddálí proces stárnutí. Proto ho můžete použít na obalování. Po oloupání můžete oloupaný zázvor uchovávat v lednici asi 2 týdny. Neloupané, na tmavém a chladném místě až týdny. A zamrzl ještě dál.

Hřebíček

Již více než tisíc let je velkým oblíbencem císařů v Číně. Byl považován za exkluzivní produkt. Kromě vaření se z něj vyrábějí parfémy a osvěžovače dechu a vyrábějí se z něj léky. Zdroje několika vitamínů a minerálů (mangan, vitamín C, vápník a omega-3 mastné kyseliny). Určitě ho vyzkoušejte, pokud trpíte bolestmi zubů. Vynikající pro zmírnění zažívacích potíží, doporučuje se také při nadýmání a průjmu.

Jeden z nejoblíbenějších lidí s revmatismem. Je také známo, že má vynikající antiseptické a anestetické účinky. Mírně uklidňující, takže si ho můžete dát do čaje před spaním. Dodává příjemnou chuť sušenkám a likérům, ale doporučuje se také k marinování drůbeže a výrobě omáček.

Zdroj:femina.hu