co taková kombinace ve vašem žaludku vyvolá, není nic jednoduššího než si to vyzkoušet nanečisto, na stole. Vezměte průhlednou sklenici a naplňte ji asi ze tří čtvrtin colou. Až se pěna na hladině rozptýlí, přilejte mléko, ale ne až po okraj, jen tak, abyste mohli poté sklenici dolít zbytkem coly. Tekutiny promíchejte a nechte odstát asi 2 hodiny. Po této době uvidíte, že ve spodní části sklenice se vytvořila hnědá hutnější vrstva a nad ní světle hnědá, poměrně průhledná kapalina.

Tajemství spočívá ve složení coly, která obsahuje

  • vodu
  • oxid uhličitý
  • barvivo karamel
  • fruktózo-glukózový sirup
  • přírodní aroma, a v neposlední řadě také
  • kyselinu fosforečnou.

Látka uvedená na posledním místě reaguje s vápníkem, který je obsažen v mléce, a výsledkem je právě vytvoření hutné hmoty, která se oddělí od kapaliny a klesne na dno. Takto to vypadá i v našem žaludku, když tyto nápoje zpracovává současně nebo s kratším časovým rozestupem.

Zdroj:prosvet