1. Snižuje svalové křeče

Při tvrdém tréninku se tělo hodně potí. Tím přichází nejen o tekutiny, ale také důležité látky – minerály. Navíc způsobuje nerovnováhu v úrovni sodíku a draslíku, proto se mohou objevit nepříjemné svalové křeče.  Voda ze sladko-kyselého nálevu může účinně a rychle snížit křeče a zklidňuje svaly.  Při snižování křečí je dokonce o 45% účinnější než čistá voda!

2. Zmírňuje pálení žáhy

Na první pohled to může znít zvláštně, ale  nakládaná zelenina může být efektivní při zklidnění pálení žáhy. Kyselý nálev z okurek je skvělý nápad jak se zbavit tohoto nepříjemného zdravotního problému. Zřejmě za to může přítomnost octa, který vyrovnává kyselost v žaludku.

3. Zklidňuje popáleniny

Spálili jste se na slunci? Okurkový nálev vám pomůže! Kombinace octa a soli zmírní svědění, zklidní pokožku a také doplní tekutiny, které jste ztratili.

4. Pomáhá při bolestech hrdla

Zahřátý nálev z okurek je skvělou kúrou na bolestivé hrdlo. Pomáhá likvidovat bakterie a také vyrovnává pH v hrdle – jako teplá slaná voda. V tomto případě je chuť nálevu přijatelnější, takže si ji i vychutnáte.

5. Působí jako laxativum

Pohár nálevu z okurek působí i na trávení. Aby toho nebylo málo, střeva dá do pohybu, takže zácpa nebude mít šanci.

Doporučené tipy jak pít okurkovou šťávu:

Všechny zdravotní přínosy šťávy z kyselých okurek jsou skvělé, ale vypít ji přímo z poháru, je dost nebezpečné, protože vám může přijít nevolno.

Existují jiné způsoby, jak přidat okurkovou šťávu do svého jídelníčku.

Zde je pár příkladů, jak získáte všechny zdravotní přínosy, aniž jste měli kyselý výraz ve tváři:

  • Rozmíchejte několik desítek mililitrů šťávy z kyselých okurek do vody po každém cvičení. Dokonce si ji můžete přidat i do povzbudzovacieho nápoje.
  • Okurkovou šťávu si přidejte do salátů, vaječného salátu, tuňákový salátu nebo do jakéhokoliv jídla, kde se přidávají kyselé okurky.
  • Jogurt je vynikající volbou, pokud do něj přidáte pár polévkových lžic šťávy z kyselých okurek. Posílíte tak svůj organismus a jogurt překryje chuť kyselého nálevu.
  • Přidejte šťávu z kyselých okurek do marinády nebo ji použijte pro přípravu své vlastní marinády pro drůbež, ryby a maso.
  • Použijte ji jako zálivku. Ocet a sůl vytvářejí z nálevu ideální směs.

Existují nějaké vedlejší účinky konzumace okurkové šťávy?

Před začátkem pití okurkové šťávy se poraďte se svým lékařem.

Ve skutečnosti neexistují žádné negativní účinky, ale existuje riziko, že se může zhoršit již existující zdravotní problém.

  • Pokud jste na dietě s nízkým obsahem sodíku, nepijte okurkovou šťávu.
  • Pokud trpíte dnou nebo rodinnou anamnézou pro dnu, můžete si svůj zdravotní stav zhoršit, protože dochází k nahromadění kyseliny močové.
  • Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se se svým lékařem předtím, než začnete pít okurkovou šťávu. Kyselost nálevu může negativně ovlivnit účinky léků.

Zdroj.somzena