Bez ohledu na věk je distribuce informací a jejich opakování, zvláště pokud se zotavujete z covidu 19, dobrým vzorcem pro opětovné získání pozornosti. Zažité věci, ke kterým se častěji vracíte, stejně jako nové informace ovlivní návrat mozkových funkcí, pokud je problém přechodného typu. Dostupná data z výzkumu prozatím ukazují, že mozková mlha po déletrvající infekci covidem je přechodná. Obvykle, bez ohledu na klinický obraz, přejde maximálně po pár měsících.

Optimalizujte počet úkolů, mozková mlha „miluje“ nadměrnou aktivitu

Díky rozmachu sociálních sítí a elektronických zařízení je většina z nás tomuto typu mozkové stimulace přehnaně vystavena. K poruchám naší paměti dochází i tehdy, když na nás čeká více věcí, které je potřeba si zapamatovat zároveň. Navíc je potřeba udělat více povinností. Upomínky na povinnosti prostřednictvím elektronických upomínek jsou užitečné, ale pokud je jich příliš, mohou způsobit další stres. V určitém okamžiku našeho života mozek jednoduše sníží počet věcí, na které můžeme myslet a zároveň dělat.

Když děláme několik věcí současně, snižuje se pozornost věnovaná každé z nich, může docházet k menší přesnosti a chybám. Jednoduše, na mozek toho může být moc, i když jste úplně zdraví. Pokud snížíte počet úkolů, které děláte najednou, dá to mozku šanci informace správně „zakódovat“. Tak se zaplňují „díry“ v paměti.

Udělejte si plán, dělejte si poznámky a důležité věci nechte viditelné

Měli byste se sami rozhodnout, který způsob vedení úkolu nebo plánovače je pro vás lepší: elektronická upomínka nebo ruční psaní. Mnoho věcí, na které zapomínáme, je ovlivněno naší náladou, přesvědčením, zkušenostmi, očekáváními a také fyziologií a zdravím. Špatný den, hádka nebo pokud se cítíte špatně kvůli nemoci – to vše může změnit způsob, jakým náš mozek přijímá a zpracovává informace. Vedení plánovače pomůže minimalizovat chyby a paniku z nich.

Jednou z nejčastějších situací zapomínání, které nevyhnutelně vede k nervozitě, je ztráta každodenních věcí, které často nosíme, jako jsou klíče, peněženka nebo mobilní telefon. Je zcela normální něco ztratit nebo zapomenout, kam jste to odložili, ale také strávit nějaký čas hledáním. Snažte se mít krabici nebo košík blízko vchodových dveří a při vstupu do bytu nechte věci jako peněženku nebo klíče. S rutinou ponechání předmětů na stejném místě snížíme potřebu je hledat, méně zatěžujeme mozek a paměťový proces.

Neuspěchejte své zotavení, dejte si čas

Pokud jste ve zvýšeném stresu, protože zotavení z dlouhodobé infekce covid 19 je pomalé a mozková mlha způsobuje problémy ve vašem každodenním fungování, zkuste se uklidnit a nepropadat panice. To vše je podle lékařů normální proces a mozku můžete pomoci sami. Buďte profesionálně a společensky angažovaní, aby se mohly zlepšit kognitivní funkce

obnovit rovnováhu, ale nepřehánět to. Požádejte členy rodiny, přátele, zaměstnavatele nebo kolegy o pochopení a trpělivost, pokud nyní potřebujete více času na nějaké aktivity. Snažte se být fyzicky aktivní, trávte čas na čerstvém vzduchu, meditujte, dělejte dechová cvičení. Mozek velmi potřebuje kyslík. Co nejvíce se vyhýbejte stresu, a pokud příznaky neustupují ani po šesti měsících, vyhledejte lékařskou pomoc.