Přestože opium neobsahuje, má několik jeho podobných účinků. Kromě již zmíněného zmírňování bolestí, taktéž pomáhá při kašli. Dokonce se ukázal prospěšný i při silném černém kašli.

Zdravotní použití salátu jedovatého

Pojďme se nyní podívat na další onemocnění, při kterých je možné využít léčivé účinky této bylinky.

Úzkost: Salát jedovatý má mírně sedativní účinky, což z něj dělá výborný prostředek na stavy úzkosti.

Nespavost: Tato bylinka se od nepaměti používá k léčbě nespavosti.

Zmírňování napětí: Někdy se mu říká i salát opiovitý, protože má podobné účinky jako opium. Nejenže snižuje bolesti, ale ovlivňuje i psychiku a zmírňuje nervové vypětí.

Migrény a bolesti hlavy: Věří se, že tato bylinka snižuje frekvenci a intenzitu migrén.

Astma: V minulosti se salát jedovatý využíval k léčbě astmatu. I dnes mnozí lidé, kteří ho užívají, tvrdí, že zmírňuje intenzitu astmatu a problémy, které jsou s ní spojené.

Mírně euforikum: Hlavním důvodem, proč si mnozí lidé zvolí tuto bylinku, jsou její opiátové efekty. Salát jedovatý vyvolává pocity mírné euforie podobně jako opiáty, ačkoli žádné opiáty neobsahuje. Navíc je zcela legální a nemá žádné negativní vedlejší účinky opiátů.

Upozornění

Konzumace vysokých dávek salátu jedovatého může způsobit nevolnosti, zvracení a točení hlavy. Proto to s její konzumací nepřehánějte. Nejlepší je přidat si pár jejích listů do salátu.

Jak užívat salát jedovatý

Když zlomíte stonky této rostlinky, vyjde z ní hustá bílá tekutina podobná mléku. Z této tekutiny můžete vyrobit alkoholovou tinkturu nebo ji vysušit na prášek.

Tinkturu můžete vyrobit i louhováním celých listů a květů v alkoholu.

Listy a květy můžete také vysušit a později si z nich připravit čaj.

V případě užívání mléčné tekutiny si přidejte přibližně 1,5 gramu (třetina čajové lžičky) do vody, džusu nebo čaje.

Je možné ji i kouřit ve dýmce. K tomu stačí 0.25 gramu sušené bylinky. Při kouření je její účinek největší, ale jsou s tím spojené i rizika inhalace kouře podobné jako při běžném kouření.

Zdroj:Domacaliecba.sk